Demers public cu totul neobișnuit din partea unui lider european: președintele Franței, Emmanuel Macron, a publicat o scrisoare deschisă adresată cetățenilor continentului.

Redactată în toate limbile statelor membre ale Uniunii Europene, ea a fost publicată pe site-ul Președinției franceze.

În așteptarea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai, demnitarul centrist de la Paris propune organizarea unei Conferințe pentru Europa, pe parcursul căreia să fie analizate orice propuneri de reformare a Uniunii.

Macron nu exclude nici chiar revizuirea tratatelor în baza cărora funcționează U.E.

El se declară convins că “în viitoarea Europă Marea Britanie își va regăsi pe deplin un loc” și dă de înțeles că o redefinire a conceptului de suveranitate națională ar fi posibilă: “Popoarele își vor recăpăta controlul asupra propriului destin“, scrie președintele Franței.

De asemenea, Emmanuel Macron face referire la ideea “Europei cu două viteze”, afirmînd că “vom avea dezacorduri“, dar întrebîndu-se retoric dacă ar fi de preferat “o Europă încremenită sau o Europă care merge înainte, fie și în ritmuri diferite uneori“?

Propuneri

Președintele Franței face deja mai multe propuneri proprii – printre ele se numără instituirea unui salariu minim european, adaptat condițiilor din fiecare stat și negociat colectiv în fiecare an, reformarea politicii de concurență ori sancționarea acelor companii care nesocotesc normele europene de mediu, protecția datelor și plata corectă a impozitelor.

Emmanuel Macron se declară în favoarea revizuirii din temelii a Spațiului Schengen – în opinia sa, toți cei care vor să participe la acest demers ar trebui să instituie un control riguros la frontiere și să adopte o politică unică de azil.

Ar mai fi necesar, susține președintele Franței, un tratat de apărare și de securitate care să includă creșterea cheltuielilor militare, clauza operațională de apărare reciprocă și un  Consiliu de Securitate european în asociere cu Regatul Unit.

În plus, o Agenție Europeană de protecție a democrațiilor ar urma să furnizeze statelor membre experți care să protejeze procesul electoral “împotriva atacurilor cibernetice și a manipulărilor”.

Emmanuel Macron mai propune interzicerea finanțării partidelor politice europene de către puterile străine.

Context

Demersul lui Emmanuel Macron vine cu puțin timp înainte de programata ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Regatul Unit ar urma să abandoneze proiectul comun pe 29 martie, însă Parlamentul de la Londra a respins cu o majoritate covîrșitoare proiectul de acord negociat de premierul Theresa May cu reprezentanții Bruxelles-ului.

Doamna May încearcă să obțină concesii suplimentare din partea statelor membre, însă discuțiile de pînă acum au fost inconcludente.

De asemenea, potrivit proiecțiilor oficiale, partidele naționaliste și xenofobe din Uniunea Europeană ar urma să-și întărească poziția din Parlamentul European în urma alegerilor din luna mai.

Emmanuel Macron și Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-au întîlnit de curînd, pe 27 februarie: nu e limpede, deocamdată, dacă ideile expuse acum s-au numărat printre temele de discuție.

Popularitatea președintelui Franței a scăzut semnificativ anul trecut, în urma protestelor organizate de mișcarea Vestele Galbene.