DISTRIBUIȚI

MAE a anunțat, marți, că elevii de la un liceu din Iași, care erau plecați într-un schimb de experiență în Sri Lanka, unde au avut loc atentate, au revenit în România, în siguranță. Reprezentanții instituției precizează că celula de criză a MAE își continuă activitatea.

„În continuarea informațiilor cu privire la incidentele produse la data de 21.04.2019, în orașul Colombo și în alte regiuni din Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, MAE face următoarele precizări: La data de 23 aprilie, din cauza evoluțiilor din Sri Lanka, grupul de elevi de la un liceu din Iași aflat într-un schimb de experiență în acest stat, a revenit, în siguranță, în România. Aceștia au beneficiat de sprijinul reprezentanților Ambasadei României la Colombo și al Consulatului Onorific al României la Kandy, fiind escortați de poliția locală până la Aeroportul Internațional din Colombo. Totodată, pentru facilitarea conexiunii către București, cetățenii români au primit sprijin din partea Ambasadei României la Doha. Reprezentanții Ambasadei României la Colombo au menținut legătura în permanență cu autoritățile locale și cu cetățenii români, aceștia fiind în afara oricărui pericol”, arată reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă remis, marți, MEDIAFAX.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că românii afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: 0094 11 2676520 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: 0094 777 88 2539.

„Ambasada României la Colombo menţine situația în atenție, fiind în contact cu cetățenii români aflați pe spațiu și cu autoritățile locale, pentru acordarea de asistență consulară. Celula de Criză a MAE își continuă activitatea și se vor transmite noi date pe măsură ce vor fi obținute și transmise de către Ambasada României la Colombo – Sri Lanka”, conchide sursa citată.

Atentatele ce au vizat biserici și hoteluri din Sri Lanka, în urma cărora cel puțin 320 de persoane au murit, au fost comise ca reacție la atacurile teroriste de la două moschei din Noua Zeelandă, a declarat Ruwan Wijewarden, ministru de stat pentru Apărare, potrivit cotidianului The Guardian.

Ministrul de stat le-a spus parlamentarilor de la Colombo că anchetatorii au stabilit că “acest atac a fost comis ca reacție la atacul anti-musulman de la Christchurch”.