Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei îşi anulează vizita pe care o avea planificată în România după ce premierul Viorica Dancilă a anunțat că ambasada României în Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit site-ului Arabnews.com.

“Majestatea Sa, Regele Abdullah al II-lea, îşi anulează o vizită în România, programată să înceapă luni, în solidaritate cu Ierusalimul”, a declarat luni ministrul de Externe al Iordaniei.

Dăncilă a făcut anunțul duminică, la Washington, la o conferință a principalei agenţii de lobby pro-Israel din Statele Unite – Comitetul pentru Afaceri Publice Americane din Israel (AIPAC).

“Eu, în calitate de prim-ministru al României, și guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala statului Israel”, a spus Dăncilă.

Statele Unite au devenit prima țară care și-a mutat ambasada în Ierusalim în 2018, după o decizie luată de președintele Donald Trump la sfârșitul anului 2017, care a inversat aproape șapte decenii de politică externă a SUA în această chestiune.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei ”și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, șeful Executivului a declarat diminică seara, la un post TV, că anunțul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală, iar reacția președintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituționale.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a felicitat-o duminică seară pe Viorica Dăncilă, premierul României, pentru continuarea procedurilor în scopul mutării sediului Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

“O felicit pe prietena mea Viorica Dăncilă, premierul României, în legătură cu anunţul făcut la AIPAC (Comitetul pentru Afaceri Publice Americano-Israelian) că va acţiona în sensul finalizării procedurilor necesare pentru a deschide Ambasada României la Ierusalim”, a transmis Benjamin Netanyahu pe contul de Twitter al Biroului prim-ministrului Israelului.

Ministerul israelian de Externe a anunţat în decembrie 2017 că a iniţiat contacte cu cel puţin zece ţări care au exprimat interesul de a muta ambasadele la Ierusalim, după exemplul SUA, printre aceste state figurând, conform unor surse diplomatice, România.