DISTRIBUIȚI

Ediția cu numărul douăzeci și patru a Festivalului Internațional “George Enescu” este cea mai extinsă de până acum și este definită de diversitate și echilibru, atât în structura programului, formatul și dozajul spectacolelor și al repertoriului propus, cât și în privința experiențelor de festival.

În perioada 31 august-22 septembrie, sub egida Festivalului Internațional “George Enescu”, peste 2.500 de muzicieni străini de cel mai înalt nivel internațional și peste 1.000 de artiști români de la cele mai prestigioase instituții muzicale din România, alături de soliști cu solide cariere internaționale vor prezenta spectacole și recitaluri într-un maraton muzical de excepție.

Celor 84 de concerte din Capitală, li se adaugă alte peste 30 de concerte în alte 10 orașe din România (Sibiu, Cluj, Târgoviște, Piatra Neamț, Bacău, Iași, Târgu Mureș, Bârlad, Timișoara, Satu Mare) și 6 orașe din lume (Florența, Berlin, Liège, Toronto, Montreal, Chișinău).

Partenerii din aceste orașe, în principal Filarmonicile și promotorii culturali locali au dezvoltat sub egida Festivalului mici bijuterii muzicale ale căror soliști sunt artiști invitați ai Festivalului Internațional “George Enescu”.

Alte peste 300 de evenimente în cadrul programelor asociate vor împărtăși bucuria muzicii în întregul oraș, în spații neconvenționale, parcuri, clădiri de birouri, piețe publice, mall-uri benzinării, muzee.

Sunt programate expoziții despre muzică, concerte alternative, proiecții de film, activări și jocuri muzicale, o competiție națională de artă inspirată de operele lui Enescu, experimente, tururi ghidate prin oraș pe urmele lui Enescu, spectacole pentru copii, un Festival al copiilor, chiar și gastronomie creată pe teme muzicale.

“Tema din 2019 este Lumea în Armonie, iar uitându-ne la ce se întâmplă în jurul nostru, acest titlu pare mai mult o speranță decât o realitate. Vă prezentăm programul de anul acesta al festivalului cu dorința ca bogățiile muzicale și revelațiile din acesta să vă aducă nu doar bucurie și inspirație, dar și să încurajeze înțelegerea, rezolvarea cu succes a provocărilor, depășirea limitelor, și să contribuie către o armonie mai profundă pentru generațiile viitoare.

Cu scopul acesta în minte, vă oferim spectacole nu doar în sălile de concert, ci dorim să aducem muzica și pe străzile din București, în companii, spații comune, parte din misiunea de a interacționa cu noi audiențe și de a deschide conversații artistice noi. Este un privilegiu să-i invit la București în acest an pe colegii mei muzicieni iluștri, într-un număr mai mare decât până acum, dar este chiar și mai valoros faptul că, pe lângă concertele din București și din restul României, artiști internaționali de renume vor interpreta opera lui Enescu în cadrul evenimentelor partenere din Italia, Germania, Belgia, Republica Moldova și Canada, astfel contribuind la creșterea vizibilității și a aprecierii pentru moștenirea muzicală extraordinară lăsată de către marele compozitor român.

Sunt mândru că programul de anul acesta continuă investiția pe termen lung a festivalului în promovarea muzicii noi, creând platforme pentru compozitorii în viață să reflecteze la lumea în care trăim. De asemenea, programul scoate în evidență preocuparea noastră pentru lumea operei, prezentând o varietate de capodopere, de la mai marii din epoca barocă și până la elitele teatrului muzical din secolul al XX-lea.

Cred că opera, mai mult decât orice altă formă de artă, poate aduce împreună muzica și textul, sunetul și viziunea, individualul și globalul, ca să examineze profund și să exploreze acele întrebări care ne încearcă și ne definesc pe toți, ca artiști și ca oameni.”, spune maestrul Vladimir Jurowski, Directorul Artistic al Festivalului Internațional „George Enescu”.

Spectatorii se vor putea bucura de viziunea dirijorală a unora dintre cei mai inspirați și apreciați maeștri, cum sunt Lawrence Foster, Vladimir Jurowski, Mariss Jansons, Kirill Petrenko, Gianandreea Noseda, Vasily Petrenko, Fabio Luisi sau românii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Gabriel Bebeșelea, Cristian Badea, Tiberiu Soare, Ion Marin – 40 de dirijori de calibru internațional urmând să stăpânească pentru una sau două reprezentații pupitrul Festivalului.

Soliști de o extraordinară expresivitate, forță, anvergură, prieteni ai Festivalului, aflați la a doua sau a treia participare sau prezențe noi vor adăuga strălucire spectacolelor și atmosferei din sălile de concert.

Vor fi prezentate 19 concerte și recitaluri de pian, peste 20 de concerte și recitaluri care așază în prim plan vioara și respectiv violoncelul, 14 opere în concert alături de alte forme de spectacol care pun în lumina sonoritățile fiecărui instrument, inclusiv instrumente vechi, precum lăuta sau viola da gamba.

Pe fiecare dintre cele șase scene ale Festivalului vor concerta artiști cu personalități și abordări artistice speciale, căutate cu mult interes de melomanii din toată lumea: Mitsuko Uchida, Yuja Wang, Patricia Kopatchinskaja, Evgeny Kissin, Julia Fischer, Denis Matsuev, Leif Ove Andsnes, Maxim Vengherov, Elisabeth Leonskaja – fiind doar câteva din numele care vor încânta publicul.

Iubitorii genului liric vor avea ocazia să asculte timbrele aproape perfecte ale unei întregi galerii de artiști: Diana Damrau, Joyce DiDonato, Sir Bryn Terfel, Marilis Petersen, Rolando Villazon vor urca pe scena Festivalului în recitaluri și spectacole format de operă în concert sau în montări speciale, cum este programul Mozart Week in Residence. Ediția din acest an găzduiește și spectacolul-eveniment al Filarmonicii din Liège, care o include pe afiș pe Marion Cotillard, laureată premiului Oscar, în spectacolul Ioana d’Arc, pe 19 septembrie.