Dintre cei peste 113 mii de români care s-au vindecat de COVID-19, puțin peste 2.000 au donat plasmă, iar cei mai mulți donatori s-au prezentat la centrele de transfuzii din București și județele Argeș, Prahova și Timiș, precizează Institutul Național de Hematologie și Transfuzii, într-un răspuns pentru Europa FM.

Au fost și persoane care au donat de mai multe ori pentru a-i ajuta pe bolnavii în stare gravă să se vindece de COVID-19.

2.015 români au donat plasmă până la data de 8 octombrie, iar 140 dintre ei s-au prezentat de mai multe ori la centrele de transfuzii pentru recoltarea de plasmă.

În București, au fost cei mai mulți donatori (435), urmează județele Argeș (135), Prahova (116), Timiș (116) și Arad(103), cu peste 100 de donatori, Galați (98), Hunedoara (97), Brașov(93) cu peste 90 de donatori, iar în Buzău au fost 71 de donatori.

La polul opus, cu cei mai puțini donatori, se află județele: Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Giurgiu, Mehedinți și Teleorman.

România nu are stocată plasmă obținută de la donatorii vindecați de COVID-19. Toată plasma recoltată este distribuită, la cerere, spitalelor  care asigură asistența pacienților testați pozitiv cu noul coronavirus. Cea mai mare cantitate  de plasmă recoltată de la donatori a ajuns la spitale destinate COVID-19 din București, Hunedoara și Timiș, precizează Institutul Național de Hematologie și Transfuzii, într-un răspuns pentru Europa FM.

Problema cea mai mare cu care se confruntă centrele de transfuzii din țară este lipsa personalului: nu au suficienți medici și asistente care să se ocupe de recoltarea de plasmă.

În privința donatorilor de sânge, Institutul de Hematologie menționează că în contextul pandemiei de coronavirus, la centrele de transfuzii din țară s-au prezentat mai puțini donatori decât în aceeași perioadă a anului trecut.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță