DISTRIBUIȚI

Șeful DNA, Nistor Călin, anunță joi că a informat-o pe Viorica Dăncilă și pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre faptul că Direcția Națională Anticorupție rămâne fără doi șefi de secție începând cu 20 martie, în contextul OUG 7 și le-a cerut abrogarea actului normativ.

„La data de 27 februarie 2019, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Nistor Călin, a informat primul ministru al României și pe ministrul Justiției despre situația creată la nivelul instituției ca urmare a intrării în vigoare a O.U.G. nr. 7/2019 prin care s-au modificat dispozițiile art.57 din Legea nr.303/2004, în sensul că procurorii pentru care numirea se face de Președintele României nu pot fi delegați în funcții de conducere, coroborat cu dispoziția prin care delegările în funcții de conducere încetează în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ”, se arată într-un comunicat transmis de DNA.

Potrivit sursei citate, în documentele respective se arată că, din data de 20 martie 2019, Secția de combatere a corupției și Secția judiciară penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție rămân fără procurori șefi, prin expirarea delegărilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016, în cazul Secției de combatere a corupției respectiv 17.09.2018 și 14.01.2019, în cazul Secției judiciară penală).

„Interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție și o va pune în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorul șef secție și implicit nu vor putea fi trași la răspundere autorii faptelor penale (introducerea art. 57 alin.71 din Legea nr. 303/2004).

Nistor Călin i-a spus Ancăi Grădinaru că va utiliza toate mijloacele legale de care dispune – chiar și deschiderea unui proces – pentru ca Direcția Anticorupție să nu rămînă fără șefii a două dintre cele mai importante secții.

Am formulat plângere prealabilă împotriva secției pentru procurori (a CSM, n.r.). În situația în care ne va fi respinsă, vom ataca în instanță hotărârea“.

Șeful DNA este invitatul de astăzi al emisiunii Piața Victoriei – de la 18:15, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/02/28feb-18-Nistor-Calin-fara-sefi-de-sectie-pot-pica-dosare-.mp3

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Post Views: 236