Rusia a hotărît să trimită în Peninsula Crimeea bombardiere strategice Tupolev, capabile să transporte rachete nucleare.

E un răspuns față de instalarea de către Statele Unite a unei baze antirachetă în România, a declarat agenţiei de știri RIA Novosti Viktor Bondarev, şeful Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei – camera superioară a Parlamentului rus.

Declarația acestuia a fost făcută în ziua în care s-au împlinit cinci ani de la anexarea, prin forță, a Crimeei.

Viktor Bondarev a calificat instalarea în România a unor elemente ale scutului american antirachetă drept o provocare serioasă.

În opinia sa, acest pas “a schimbat în mod radical echilibrul de forţe în regiune”.

Potrivit senatorului rus, bombardierele din Crimeea urmează să fie modernizate în decurs de cîțiva ani, ceea ce ar permite străpungerea sistemelor de apărare aeriană şi apărare antirachetă “oriunde în Europa”. ‘

Raza de acţiune a unui Tupolev și a rachetelor de croazieră de la bord vor permite transportarea focoaselor nucleare oriunde în Europa, a adăugat el.

În afară de bombardiere, flota aeriană rusă din Crimeea mai are în componenţă avioane de luptă MiG-29 şi Suhoi.

Viktor Bondarev a exclus, de asemenea, posibilitatea ca navele rusești să fie sechestrate de inamici, pe motiv că sistemele de rachete Iskander din Crimeea controlează coasta Mării Negre pe întreaga sa lungime, inclusiv Bosforul.

Capacitatea operațională a sistemului de apărare antirachetă instalat la Deveselu, în Dolj, a fost ceritificată în mai 2016.

Moscova susţine că de acolo ar putea fi lansate rachete cu rază lungă de acţiune.

Bucureștiul și Washingtonul au anunțat în mai multe rînduri că nu la Deveselu nu există rachete balistice.