Din luni seară, intră în vigoare restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii pentru populaţie, conform recentei ordonanţei militare adoptate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Între orele 22.00 şi 6.00, autoritățile recomandă cetățenilor să se deplaseze spre și înspre serviciu cu legitimaţia, adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe proprie răspundere.

Pe timpul zilei, sunt nerecomandate deplasările care nu sunt absolut necesare.

După ora 22.00, tot pe proprie răspundere, populația populația poate părăsi locuințele în caz de urgenţă medicală sau pentru plimbarea animalului de companie.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a atras atenția, duminică, că reducerea deplasărilor este obligatorie pe timpul nopții, între orele 22.00 și 6.00.

„Recomandările care există în timpul zilei sunt să reduceţi deplasarea la maxim. Între orele 06.00 – 22.00 este obligatoriu să ieşi numai pentru plimbarea cu animalele de companie, urgenţe medicale, achiziţie de alimente… De la 22.00 la 06.00, e obligatoriu! De la 06.00 – 22.00 e recomandare. Lumea să o trateze ca şi cum ar fi obligaţie. E foarte important acest lucru”, a declarat Raed Arafat pentru Mediafax.

Potrivit lui, cei care merg la serviciu luni nu vor avea probleme, însă după ora 22.00 vor trebui sa aibă asupra lor un document justificativ, emis de angajator.

De la ora 22.00, oamenii pot fi opriți de Poliţie, Poliția locală, dar şi de Jandarmerie.

Declarația pe proprie răspundere trebuie sa conțină destinația și domiciliul.

„Sunt măsuri foare necesare care se impun acum. În viitor, poate vor fi măsuri mai aspre”, a spus Raed Arafat.

Seretarul de stat spune că este de evitat ieșirea în grupuri mai mari de 3 persoane, chiar dacă fac parte din aceeași familie, iar ieșirea cu animalul de companie trebuie făcută în jurul casei, până la 500 de metri.

Raed Arafat a apreciat că vârful infectărilor se va produce „undeva in luna aprilie”, dar la momentul actual nu se poate ști cât timp va persista acest vârf.

„Există analize în acest sens. În aprilie, va fi la un moment dat un vârf. Se fac modelări, însă nu vreau să mă pronunț. Depinde de foarte multe aspect acest lucru. Oamenii să facă tot posibilul să nu mai plece afară pe perioada sărbătorilor”.

Într-un mesaj video, ministrul Justiției le-a cerut procurorilor să combată drastic toate infracțiunile care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

Invocând actuala stare de urgență, Cătălin Predoiu a emis o îndrumare pentru procurori „privind concentrarea pe infracțiunile care aduc atingere sănătății și siguranței cetățenilor, a faptelor care aduc atingere decretului prezidențial privind instituirea stării de urgență, a ordonanțelor militare, a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”. „Înțeleg, respectând independența procurorilor, să transmit un mesaj ferm către întreg Ministerul Public privind combaterea drastică a tuturor infracțiunilor care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor. În același timp, transmit un mesaj la fel de ferm către toți cei care, din neglijență sau cu intenție, încalcă prevederile decretului privind starea de urgență, ordonanțele militare și hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”, a precizat ministrul.

„Fie respectați legea, fie o veți simți!”, a atras atenția Cătălin Predoiu.

Grupul de Conunicare Strategică a raportat, luni seară, al 6-lea deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19).

Pacientul este un bărbat de 64 de ani, din Arad, care a fost internat la 20 martie, în stare gravă la Spitalul Județean Arad, intubat în secția ATI. Confirmarea infectării cu COVID-19 a venit tot luni.

În România, numărul îmbolnăvirilor confirmate oficial a ajuns la 576, în creștere cu 143.

7 persoane sunt în stare gravă. În schimb, 73 de pacienți s-au vindecat.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.223 de teste.

În carantină instituționalizată sunt 5.066 de persoane. Alte 72.247 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Cu cele peste 500 de cazuri confirmate, România intră în rândul țărilor din zonele galbene. Dacă părăsesc granițele, persoanele din astfel de state sunt obligate să se autoizoleze timp de 14 zile.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.073 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.134 la linia TELVERDE (0800-800-358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI,au fost întocmite 141 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 665 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal, a transmis GCS.

La nivel național, începând de marți, toate internările pentru operații și investigații care nu sunt urgente se suspendă pentru 14 zile în toată țara. Totodată, în 48 de ore vor fi externați toți pacienții care nu reprezintă urgențe.

Spitalul Județean Suceava s-a închis, luni, după infectarea a zeci de medici cu noul coronavirus. Unitatea sanitară primește, lunar, mii de pacienți din regiunea Moldovei.

Ministerul Apărării face angajări rapide în sistemul medico-militar din toată țara, pentru o perioadă de șase luni. Toate informațiile vor fi publicate de fiecare unitate medicală pe site-ul propriu, dar și pe site-ul MApN, spune – la Europa FM – comandantul Spitalului Militar București, Florentina Ioniţă Radu.

Instalat pe terenul Institutului „Ana Aslan” de lângă București, spitalul militar de campanie („ROL 2”) va avea 132 de paturi pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19. Alte 26 de paturi de terapie intensivă sunt amenajate în interiorul unității „Ana Aslan”, a precizat comandantul Spitalului Militar de Urgenţă București, Florentina Ioniţă Radu.