La sesizarea unei avocate din Constanța, care consideră că cetățenii nu trebuie să poarte masca de protecție și în spațiile deschise, Curtea de Apel București a decis că decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise nu respectă legea, anulând parțial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17 decembrie. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în cel mult două zile.

“Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 5 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei …şi deschise.

Cu recurs în maxim două zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

Pronunţată în şedinţă publică azi 23.12.2020”, se precizează în decizia Curții de Apel București.

”Am formulat o acțiune împotriva Departamentului pentru Situații de Urgență, am atacat, din ultimul ordin articolul 4 pct.5, cel care prevede măsura obligării purtării măștii în spațiile deschise.

Am avut termen pe data de 21 decembrie, s-a pus în vedere DSU să depună toată documentația care stă la baza întocmirii ordinelor de carantină, respectiv de prelungire a carantinei în Constanța.

Instanța a dispus ca DSU să dispună documentația sub sancțiunea amenzii judiciare. Raed Arafat invocase niște texte de lege, legea 55 din 15 mai 2020 etc, dar în niciuna nu exista menționat, în mod expres, obligarea purtării măștii și în spații deschise.

Nu am atacat altceva din aceste ordine, ci strict această prevedere”, a explicat, pentru Focus Press, inițiatoarea procedurii, Minodora Ion.