Elefantul Roz a readus în atenția principalelor instituții ale statului ancheta privind violențele din 10 august 2018, care nu este finalizată nici după 2 ani.

”Am vopsit în roz elefantul din încăpere, pe care nimeni nu îl mai vede și despre care nimeni nu mai vorbește.

Așa, sperăm ca 10 august să redevină un subiect de interes atât pentru președintele Klaus Iohannis, cât și pentru procurori și guvernanți. Am fost toți pentru Justiție, acum cerem Justiție dreaptă pentru toți”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Elefantul vopsit în roz a fost plimbat mai întâi la Palatul Cotroceni, apoi la Parchetul General, Ministerul Justiției și Ministerul de Interne. În fața Ministerului de Interne, jandarmii au blocat elefantul timp de 30 de minute.

”Acțiunea de intimidare la care au recurs jandarmii astăzi în fața Ministerului de Interne demonstrează că nimic nu s-a schimbat de la protestele de acum doi ani. Jandarmii au sechestrat elefantul Declic și au vrut să ne oprească să trecem cu el prin fața Ministerului de Interne, deși eram pe un drum public. Dacă procurorii nu își fac treaba, în continuare protestatarilor pașnici li se va pune pumnul în gură”, adăugat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

După incident, elefantul a ajuns la Curtea de Apel București și la DIICOT, parchet care a clasat rușinos dosarul. Ulterior, el a fost dus în Piața Victoriei, locul protestelor de acum 2 ani, locul în care sute de cetățeni au fost gazați și bătuți, deși protestau pașnic.

Evenimentul vine ca urmare a petiției ””Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august”, semnată de peste 59.000 de membri Declic. Elefantul a fost achitat exclusiv din donațiile membrilor Comunității Declic, care numără aproape 800.000 de cetățeni implicați activi, precizează inițiatorii ineditei forme de protest.

Curtea de Apel trimite Dosarul 10 august la Tribunalul București

Curtea de Apel trimite Dosarul 10 august la Tribunalul București, după ce Curtea și-a declinat competența. Decizia poate fi contestată.
Tribunalul București va judeca acum dacă se redeschide urmărirea penală a foștilor șefi ai Jandarmeriei.

Ei sunt suspectati de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă si, favorizarea faptuitorului.

Amintim, exact acum 2 ani, peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Peste 700 de persoane rănite sau gazate de jandarmi au depus plingeri si aşteaptă să afle cine se face vinovat de suferinta lor. Zilele trecute, aproape 60 de mii de oameni au solicitat –printr-o petitie – redeschiderea anchetei în dosarul privind violențele din 10 august 2018.