Un deţinut condamnat la 10 ani de închisoare pentru tâlhărie, în regim semideschis, a evadat, în noaptea de miercuri spre joi, din Penitenciarul Jilava, prin escaladarea gardurilor împrejmuitoare.

”Joi, 07.03.2019, în jurul orei 0:55, deţinutul Azamfirei Valeriu Constantin, condamnat la 10 ani pentru tâlhărie, regim semideschis, a părăsit penitenciarul”, transmit autoritățile.

Azamifirei Valeriu Constantin își ispășise o mare parte din pedeapsă și, drept urmare, restul era executat în regim semi-deschis. Asta înseamnă că putea umbla liber prin anumite zone ale penitenciarului și putea munci în afară, păzit de un ofițer fără armament.

Pentru faptul că a evadat, va primi un spor de pedeapsă.

Însă, felul în care a evadat și ce a urmat după poate fi scenariul unui film polițist prost.

Deținutul care a evadat joi din Penitenciarul Jilava nu a putut fi oprit, deși asupra lui s-a facut uz de armă, iar, în fugă, a fost atacat de câinii de pază dintr-un depozit de fier vechi în care a încercat să se ascundă, anunță Federația Sindicatelor din Administratia Națională a Penitenciarelor.

Potrivit președintelui Federației Sindicatelor din Administratia Națională a Penitenciarelor (FSANP), evadarea a avut loc după ce bărbatul s-a întors de la un punct de lucru după ce deținuții din schimbul 2 au fost reintroduși în penitenciar, iar deținutul a forțat dispozitivul de siguranță și a sărit mai multe gaduri.

Agentul din postul de pază a tras și un foc de avertisment și asupra deținutului care încerca să evadeze înainte ca acesta să se facă nevăzut, iar, după o perioadă, acesta a fost oprit și de către o patrulă de poliție care nu era informată despre evadare.

Deoarece deținutul nu s-a putut legitima, spun sindicaliștii, a fugit și a fost urmărit de polițiști până a sărit în curtea unui depozit de fier vechi, unde a fost atacat de câinii de pază și a fost rănit. Acolo, bărbatul și-ar fi lăsat o geacă de culoare maron, cu urme de sânge.

În urmărire, polițiștii au fost atacați de aceiași câini și au fost duși la spital, iar deținutul a scăpat.

“Inexplicabil conducerea ANP a dispus ca pana la ora 7 sa nu fie informat publicul si celelalte autoritati referitor la evadare, in prezent efectuandu-se scotociri si actiuni informative”, precizează Federația Sindicatelor din Administratia Națională a Penitenciarelor (FSANP).