De luni, Valea Oltului se va închide în timpul zilei. Circulația va fi oprită – pentru o lună – pentru defrișări necesare pentru construcția autostrăzii Sibiu-Pitești, lucrări care se execută între Boița și Lazaret. Două rute alternative pentru transportatori sunt disponibile, spune șeful CNAIR, Cristian Pistol. Peste 25.000 de autovehicule tranzitează Valea Oltului zilnic.

Cristian Pistol, despre rutele alternative pentru transportatori

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru traficul de marfă cu precădere și vorbesc aici la Autostrada A3 până la Ploiești. De la Ploiești putem intra pe DN1 sau pe DN1A până la Brașov. Vom ridica restricțiile în timpul săptămânii de marți până joi pe DN1 între Ploiești și Brașov. Iar după aceea de la Brașov se poate continua pe DN1 până la Veștem. Altă rută pe care am identificat-o este pe Valea Jiului”, a spus Cristian Pistol.

Sorin Grindeanu: „Să știți că nimeni nu a venit cu altă soluție decât aceasta”

20.000 de copaci vor fi scoși de pe acest tronson, potrivit constructorului. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că închiderea acestui tronson pentru o lună de zile este singura soluție pentru a nu amâna construcția autostrăzii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu aș face un apel la înțelegerea românilor pentru că noi vrem să construim autostrăzi. Este o perioadă pe care dacă o ratăm acum în acestă vară următoarea fereastră de oportunitate este primăvara anului viitor. Asta înseamnă vreo 8, 9, 10 luni chiar de întârziere. Asta înseamnă vreo 80 de milioane penalități. Și ca să fiu și mai clar: să știți că nimeni nu a venit cu altă soluție decât aceasta”, a spus Sorin Grindeanu.

Soluții pentru localnicii care lucrează în orașele apropiate

Circulația mașinilor pe Valea Oltului va fi posibilă doar între orele 22:00 – 06:00. Pentru localnicii care lucrează în orașele apropiate vor fi deschise două intervale de timp – dimineața și seara – pentru a permite tranzitul lor, mai spune ministrul Transporturilor. În plus, se va suplimenta și numărul de trenuri pentru localnici.

Rutele ocolitoare ale Văii Oltului (DN7) în perioada defrișării versantului

Variante propuse pentru autovehiculele cu MTMA > 7,5 tone aflate în tranzit:

Pentru relația București – Veștem (Sibiu) și retur:

 • București → A3 → Ploiești → DN1A → Brașov → DN 1 → Veștem – intersecție cu DN 7

Pentru relația Pitești – Brașov și retur:

 • Pitești → DN73 – A3 → Râșnov → Brașov

Pentru relația București – A1 Simeria (precum și zonele de vest, centru și nord ale țării) și retur:

 • București → A1 → Pitești → DN7 → Râmnicu Vâlcea → DN67 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1

Totodată pentru această relație sunt propuse și următoarele variante alternative:

 • București → A1 → Pitești → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Filiași → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
 • București → A1 → Pitești → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1
 • București → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Filiași → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
 • București → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1

Pentru autovehiculele cu MTMA < 7,5 tone pot fi utilizate ca variante de ocolire drumurile naționale și județene din proximitatea sectorului închis circulației pe DN7.

Concomitent, au fost demarate acțiuni pentru:

 • Ridicarea restricțiilor de circulație în perioada marți – joi pentru autovehiculele cu MTMA > 7,5 t instituite prin Ordinul comun MTI/ MAI nr. 647/127 din 2016 pe sectorul DN1 Centura Ploiești – Brașov;
 • Permiterea accesului pe DN10 Buzău – Brașov a autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de până la 30 t.

Rugăm participanții la trafic să urmărească indicatoarele rutiere din această zonă, și să utilizeze și variantele de traseu propuse pe următoarele relații:

 • Făgăraș →DN1 → Șercaia → DN73A → Brașov și retur
 • Făgăraș →DN1 → Șercaia → DN1S → Hoghiz → DN13 → Brașov și retur

CNADNR: „Au fost luate măsuri astfel încât pe variantele recomandate și propuse, în toată această perioadă să nu fie instituite alte restricții de circulație ce ar putea afectă fluența și siguranța circulației”

„În perioada 08.07 – 09.08. 2024, pentru executarea lucrărilor de defrișare a versantului aflat în zona de protecție a DN 7, pe sectorul cuprins între km 242+600 și km 250+000 se va institui măsura de închidere a circulației rutiere zilnic în intervalul orar 06:00 – 20:00, aceasta urmând a se desfășura pe următoarele rute ocolitoare.

În intervalele orare 7:30 – 8:00 și 16:30 –17:00 executantul lucrărilor va ridica temporar măsura de închidere a traficului, pentru a permite tranzitarea sectorului de drum de către riveranii care lucrează în localitățile din proximitatea acestuia.

Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariției oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanților la trafic sau a personalului implicat în desfășurarea lucrărilor.

Pe perioada instituirii închiderii circulaţiei pe sectorul de drum menţionat mai sus, va fi permisă circulaţia autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară precizate la art.32 alin 2 lit. a) şi b) din OUG 195/2002, precum și a autovehiculelor speciale de transport pacienți.

Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariției oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanților la trafic sau a personalului implicat în desfășurarea lucrărilor.

Concomitent, au fost demarate acțiuni pentru permiterea accesului pe DN10, Buzău – Brașov, a autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de până la 30 t.

De asemenea, au fost luate măsuri astfel încât pe variantele recomandate și propuse, în toată această perioadă să nu fie instituite alte restricții de circulație ce ar putea afectă fluența și siguranța circulației, iar acolo unde există acestea să fie ridicate în cel mai scurt timp posibil (așa cum este cazul restricției de circulație instituite pentru reabilitarea podului situat pe DN1 km 194+400 în zona localității Vlădeni, unde circulația se desfășoară semaforizat și cu piloți de trafic pe o singură bandă în dublu sens).

Menționăm că lucrările ce se efectuează în acest moment urmează a fi finalizate în aproximativ 2 săptămâni, continuarea lor fiind reluată după ridicarea restricțiilor de pe DN7.

Informații suplimentare precum și actualizări ale variantelor de ocolire propuse se regăsesc accesând următorul link”, transmite CNADNR.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, despre rutele ocolitoare pe care le pot accesa șoferii în perioada în care Valea Oltului este închisă | AUDIO