52 de spitale din toată țara devin unități speciale pentru tratarea cazurilor de COVID-19, odată cu intrarea în Scenariul 4 de mobilizare a autorităților. Planul a intrat în acțiune după atingerea pragului de 2.000 de infectări cu noul coronavirus la nivel național.

În perioada următoare, numărul îmbolnăvirilor va continua să crească.

Aproape fiecare județ are cel puțin un astfel de spital, care a trebuit să se reorganizeze în ultima săptămână. Practic, sunt externați ceilalți  pacienți și urmează să trateze doar pacienți infectați cu noul coronavirus.

Manager al spitalului municipal din Adjud, județul Vrancea, Monica Bercea spune – la Europa FM – că lista cu materialele necesare este una lungă.

La fel de lungă este lista și de cadre medicale care lipsesc.

În Ialomița, Spitalul Municipal din Fetești a fost desemnat să trateze pacienții cu COVID-19. Luna trecută, unitatea a rămas fără medic anestezist, după cum ne-a declarat managerul spitalului, Liviu Patrichi.

Cei care au rămas în spital sunt speriați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae

La adresa [email protected], așteptăm mesajele cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.

Ministrul Sănătății a aprobat, luni, planul de măsuri în contextul epidemiei de COVID-19 și lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2.

Documentul instituie pașii care trebuie urmați de managementul unităților sanitare și măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea și tratamentul cazurilor pozitive și reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.

117 spitale și 44 de maternități unde vor fi îngrijiți bolnavii de COVID-19.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Mihai Bucureșteanu

Astfel, în contextul epidemiei de COVID-19, echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (ex. tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picături sau aerosoli).

Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată. Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial).

În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19 (ex. intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID) personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3; de asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile.

În colaborare cu autoritățile administrației publice locale, pe baza analizei la nivel local a capacităților de îngrijire a pacienților, a fost elaborată și Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc)

Astfel, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București.

În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități municipale/orășenești și spitale din alte județe preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).

“Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale.

Ordinul ministrului a fost publicat în Monitorul Oficial și adus la cunoștința managerilor unităților sanitare și a direcțiilor de sănătate publică într-o videoconferință condusă de ministrul Nelu Tătaru.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni la prânz, că bilanțul epidemic a ajuns la 2.245 de infectări la nivel național. De la precedenta informare, au fost înregistrate alte 293 noi cazuri de îmbolnăvire.

Orașul Suceava și 8 localități limitrofe, anume Adâncata, Salcia, Ipoteşti, Bosangi, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, s-au închis, de luni seara, pe perioada stării de urgență. Toate căile de acces au fost securizate de Poliție și Armată.