Peste câteva săptămâni, cercetătorii români care lucrează la realizarea unui vaccin anti COVID-19 vor avea primele concluzii după încheierea fazei de testare în laborator.

În funcție de rezultate, va începe testarea pe voluntari.

Specialiștii de la Institutul OncoGen din Timișoara speră ca prototipul vaccinului să fie gata în toamnă.

Se confruntă însă cu o mare problemă: nu au bani suficienți.

Institutul de Cercetare OncoGen din Timișoara ar avea nevoie de cel puțin 500.000 de euro pentru a pune la punct un vaccin anti COVID-19.

Poate părea o sumă mare, dar în Statele Unite, s-au alocat deja, de la bugetul de stat, miliarde de dolari pentru dezvoltarea unui astfel de ser, spune managerul Institutului, Virgil Păunescu:     

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aceste peptide necesare la realizarea vaccinului sunt de fapt niște proteine din învelișul coronavirusului, sintetizate în laborator.

Prima fază a experimentului în laborator, a presupus introducerea peptidelor în celulele umane. S-a folosit sânge recoltat chiar de la cei care lucrează la Institutul OncoGen:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

A doua fază, în realizarea unui vaccin, presupune testarea lui pe animale, dar în situația de față, nu ar fi relevante rezultatele, așa că se va trece direct la testarea pe oameni, pentru început pe grupuri mici de voluntari, mai spune Virgil Păunescu de la Institutul OncoGen:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În paralel cu eforturile cercetătorilor români, oameni de știință din China, Statele Unite, Germania lucrează la realizarea unui vaccin care să ne protejeze de coronavirus.

Ei spun că un astfel de produs ar putea fi pus pe piață, cel mai devreme până la sfârșitul acestui an.