O familie cu doi copii ar trebui să trăiască decent cu 7.000 de lei pe lună – aceasta este valoarea coşului minim de consum, votată astăzi de Parlament.

Coşul minim de consum înseamnă, de fapt, cât ar costa toate nevoile biologice şi sociale ale unei familii – de la mâncare, medicamente şi cheltuieli de transport, până la plata unor cursuri sau bilete la teatru.

Acest calcul este folosit orientativ la stabilirea salariului minim brut. Adrian Dohotaru, deputat independent, iniţiatorul legii:

“Acest coș minim pentru un trai decent presupune să avem un coș de peste 7.000 de lei în momentul de față. Este vorba de o familie cu doi copii. Un salariu minim spre care trebuie să tindem pentru a ajunge la un stat social adevărat, e de peste 2.700 de lei, lucru care este foarte relevant în condițiile în care avem spre 50% dintre contracte pe salariul minim. De aceea, pentru a construi acest stat social, este bine să avem acest coș calculat anual de INS”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputatul USR – Cristian Seidler a atras atenţia, însă, că politicienii folosesc în mod populist valoarea coşului minim de consum, calculată pentru o familie din clasa de mijloc:

“Orice politician care a participat la actul de guvernare cel puțin 4 ani în ultimii 30 de ani și care folosește cuvintele <>, comite un act de indecență, după părerea mea. Pentru că ideea de trai decent nu se măsoară doar în produsele și serviciile consumate într-o lună de o familie, ci și în numărul de km de autostradă, în hectare de pădure, în școli și spitale decente”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Stabilirea coşului minim de consum nu reprezintă nici o obligaţie pentru Guvern. Are doar valoare orientativă la stabilirea salariului minim pe economie.