DISTRIBUIȚI

Consiliul Uniunii Europene a repetat, joi, că îl susţine pe candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, în cursa pentru funcţia de procuror-şef european.

Instituția anunță că negocierile ar putea fi transferate viitorului Parlament European.

Echipa de negociere a Consiliului UE regretă că nu pot fi făcute progrese suplimentare şi că nu a fost posibil să existe un schimb de opinii cu negociatorii Parlamentului asupra unei viziuni privind viitorul Biroului Procurorului European (EPPO) şi a primului procuror-şef UE.

Echipa de negociere reiterează că pentru această funcţie candidatul preferat de Consiliu este domnul Bohnert“, se spune într-un comunicat al Consiliului.

Negociatorii Consiliului au exprimat deschidere pentru organizarea unei noi întîlniri săptămîna viitoare, la o dată care urmează să fie stabilită.

În cazul în care negocierile nu vor fi definitivate săptămîna viitoare, este probabil că ele se vor relua după instalarea noilor membri ai Parlamentului UE“.

Echipa de negociatori a Parlamentului European ceruse Consiliului, la cea de-a treia rundă de negocieri, să nu cedeze în fața presiunilor Guvernului României și să își reconsidere poziția față de candidata română, Laura Codruța Kövesi .

Vicepreședinta Comisiei de libertăți civile (LIBE) din Parlament, Judith Sargentini, a declarat că opoziția cu care se confruntă Laura Codruța Kövesi a dus la o “discreditare totală a candidatului Consiliului”.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc.

El a fost urmat de Laura Codruţa Kövesi şi de germanul Andres Ritter.

Drept urmare, mai multe runde de negocieri au loc între Parlament şi Consiliu, pentru a se ajunge la consens.

În contextul controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor în cazul fostei șefe a DNA, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut miercuri o declarație de susținere a Laurei Codruța Kövesi.

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestației depusă de candidata română și a ridicat controlul judiciar.

Decizia judecătorilor este definitivă.