”EAT SMART -TRANZIȚIA BIO” este conferință-reper pe tema producției sustenabile de hrană și a risipei alimentare. Evenimentul are loc joi, 31 octombrie, la MATER – Biblioteca de materiale, Splaiul Unirii 160.

În cadrul dezbaterilor celei de-a patra ediții EAT SMART, organizatorii încearcă să afle cum putem avea un acces mai ușor și sigur la alimente provenite din agricultura ecologică. Vor întreba autoritățile, producătorii și distribuitorii de alimente cum pot ajuta consumatorii sa ajunga la astfel de alimente.
În plus, consumatorii vor afla ce pot face pentru a susține această ramură agricolă.

Agricultura ecologică din România are în ultimii ani o evoluție ascendentă, atât în sectorul vegetal cât și în sectorul animalier. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, piața bio din România se situează la 20 de milioane de euro, cu o creștere anuală de 30%.

Totodată, în agricultura bio se înregistrează aproximativ 364.000 de hectare certificate și peste 10.000 de beneficiari.
Potrivit unui studiu World Vision România, peste 57% dintre respondenții români spun că dacă ar începe o afacere în agricultură, ar considera agricultura ecologică o oportunitate.

Conform studiului World Vision România, percepția majorității românilor chestionați este că bio/eco înseamnă produse de la țăran, de la micul producător. Lucru nu întotdeauna adevărat.

Există un mare grad de confuzie cu privire la produsele eco/bio şi produsele sănătoase, dovadă fiind faptul că 77,79% declară că achiziționează alimente bio, dar locul de unde cumpără cei mai mulți – 87,98% – nu oferă niciun fel de certificare de acest tip (din piață, de la țară, de la vânzători ambulanți).

EAT SMART aduce laolaltă reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai societății civile, precum și ai mediului de afaceri, reprezentat de principalii actori din domeniul FMCG, Retail, etc.

Dacă doriți să participați, vă puteți înscrie gratuit AICI.