Comisia Europeană anunță – printr-un purtător de cuvînt, Christian Wigand – că a luat act de modificarea Codurilor Penale în Parlament.

Instituția va analiza atent măsurile adoptate și remarcă, între altele, că ele nu au fost promulgate, drept pentru care nu produc încă efecte.

Comisia Europeană amintește însă că poziția sa în privința respectării principiilor statului de drept e foarte clară : România trebuie să reia procesul de întărire a sistemului judiciar.

Potrivit purtătorului de cuvînt, în caz contrar, Comisia va acționa rapid și va folosi toate mijloacele de care dispune.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Procedura parlamentară a fost reluată după ce lui Tudorel Toader i s-a reproşat că nu a inițiat ordonanțe de urgență în această privință.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că proiectele respectă întrutotul observațiile Curții Constituționale.

Delegația Comisiei de la Veneția aflată zilele acestea în București se va întîlni joi cu reprezentanții Parlamentului, după întrevederi cu președintele Klaus Iohannis și cu fostul ministru al justiției Tudorel Toader.

Discuțiile se vor referi la modificarea legilor justiției.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a spus că nu va veni vorba de schimbarea Codurilor Penale.

Criticile pe care le-a avut Comisia de la Veneția le-am explicat celor care au vrut să audă.

Cine vrea să critice, poate să critice indiferent de argumentele aduse de noi.

Legislația și deciziile CCR țin cont și de tratatele și de legislația internațională, cît și de acele prevederi pe care cineva dorește să le critice.

Cine e de bună credință le ia ca atare, cine nu e de bună credință atacă și contestă la infinit”, a spus Florin Iordache.