Comisia Europeană reacționează după ce Secția specială pentru magistrați din România a deschis un dosar care vizează câțiva oficiali europeni.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție, și Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România – ar fi printre oficialii anchetați, ca urmare a unei reclamații depusă de angajații site-ului Luju.ro.

Procurorii români nu pot ancheta oficiali europeni, spune purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Schinas Margaritis:

„Comisia a aflat prin mass-media că autoritățile române au lansat o anchetă penală împotriva câtorva funcționari ai Comisiei în timp ce-și exercitau funcția. Deși nu comentăm procedurile judiciare naționale, dorim totuși să reamintim autorităților române că nu au nicio jurisdicție în aceste chestiuni. Toți funcționarii Comisiei în capacitățile lor oficiale se află sub jurisdicția Curții de Justiție a Uniunii Europene. Permiteți-mi să vă reamintesc, de asemenea, că Comisia și-a exprimat marele îngrijorare cu privire la statul de drept în România nu mai departe de ieri” – a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Luju.ro a publicat miercuri un articol cu titlul „Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a format dosarul penal 295/P/2019, în care Frans Timmermans și Augustin Lazăr trebuie sa dea cu subsemnatul”, alături de facsimilul răspunsului semnat de procuror șef adjunct Adina Florea.