Liderul opoziției social-democrate a lansat, sâmbătă, critici dure la adresa premierului liberal.

„Orban devine toxic pentru România fiindcă începe să îndemne la anarhie. Domnule Iohannis, treziți-l și spuneți-i că țara nu e o crâșmă!”, scrie PSD Marcel Ciolacu pe Facebook, ca reacție la îndemnul lui Ludovic Orban ca cetățenii să nu respecte deciziile Curții Constituționale, ci “regulile firești” în contextul epidemiei.

„Șeful Guvernului devine principala amenințare la adresa stabilității statului în plină pandemie, după îndemnul aberant ca românii să nu respecte deciziile Curții Constituționale. Când era în opoziție, Orban lăuda Curtea la orice verdict împotriva Guvernului PSD. Acum, când CCR spune Executivului PNL că a fost incompetent, judecătorii sunt practic învinuiți pentru răspândirea COVID în România. De fapt, Orban poate fi acuzat că zădărnicește ordinea constituțională și statul de drept. Este un anti-model absolut și le-o arată românilor cu insistență.

Pentru Orban și PNL, normal și firesc în pandemie este să poți petrece când ai chef, la Guvern, în restaurante sau corturi – fără restricții.

Pentru Orban și liberali, normal și firesc este să cheltui miliarde cu gașca fără să dai socoteală despre asta.

Pentru Orban, normal și firesc este să aplici doar ce fragment de lege îți convine, și numai dacă poți câștiga ceva de pe urma ei.

Am crezut că episodul cu băuta de la Guvern a fost un caz nefericit, dar îmi dau seama că aceasta este atitudinea normală a premierului față de români și față de lege. Poți să-l scoți pe Orban din cârciumă, dar nu ai cum să scoți cârciuma din el!”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Premierul a declarat, sâmbătă, că sunt două consecinţe ale deciziei Curţii Constituţionale privind internarea obligatorie a pacienţilor COVID-19, iar recomandarea către toţi cetăţenii este să ţină cont de regulile fireşti şi nu de deciziile CCR până Guvernul va adopta proiectul de lege care va reglementa lucrurile.

“Prima consecinţă a deciziei CCR este că pacienţii pot fi externaţi la cerere, nu pot fi opriţi în cazul în care doresc să fie trataţi. A doua consecinţă este că nu mai putem aplica măsura carantinării, izolării la domiciliu. De exemplu, dacă un pacient vrea să iasă din spital, nu mai poate fi oprit, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR şi nici nu intră în izolare la domiciliu. Deci CCR a decis că o persoană infectată cu COVID-19 poate să circule liberă fără nicio măsură de restricţie, lipsind autorităţile de posibilitatea de a lua astfel de măsuri care sunt adoptate în toate statele europene”, a spus Ludovic Orban, într-un interviu pentru Digi 24.

Potrivit lui, “CCR nu e la prima decizie care zădărniceşte eforturile pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor”, el menţionând că între starea de urgenţă şi starea de alertă Curtea Constituţională a anulat toate amenzile şi a interzis autorităţilor statului să dea amenzi.

Premierul a anunţat că se lucrează la proiectul care va reglementa lucrurile şi care ar putea fi adoptat de Guvern săptămâna viitoare.

“Imediat ce am văzut decizia CCR, deja am structurat o lege. E o echipă comună a Ministerului Sănătăţii, Justiţiei şi Internelor, cu componenta de IGSU, care lucrează la un proiect de lege, care va intra cât mai repede cu putinţă. Convoc şedinţă de Guvern în momentul în care este gata proiectul, luni, cel târziu marţi, după părerea mea. Decizia CCR nu produce efecte până nu e publicată în Monitorul Oficial. Când va fi, va produce efecte. Recomandarea mea către cetăţeni este să respecte toate regulile. Cererea mea, recomandarea mea către toţi cetăţenii este să nu ţină cont de deciziile CCR, să acţioneze responsabil, aşa cum au acţionat până acum, (…) să ţină cont de regulile fireşti. (…) Managementul spitalului nu poate să împiedice o persoană internată cu COVID-19, care vrea să plece, iar noi nu putem lua măsura de izolare la domiciliu”, a adăugat Ludovic Orban.