Mai multe asociaţii ale pacienţilor cer redeschiderea spitalelor pentru bolnavii care suferă de alte afecţiuni, în afara Covid-19.

Ele trag atenţia că drepturile acestora sunt încălcate şi că viaţa lor este pusă în pericol de întreruperea tratamentului sau de amânarea unor intervenţii chirurgicale.

În continuare, cele mai multe spitale tratează doar urgenţele.

Cei mai afectaţi au fost bolnavii de cancer, pentru care tratamentul presupune deplasarea la spital pentru chimioterapie sau radioterapie.

Întreruperea acestor proceduri anulează efectul tratamentului făcut anterior şi le pune viaţa în pericol.

“De exemplu, în oncologie, o doamnă de 41 de ani, cu doi copii acasă, care a făcut chimio și radio-terapie înaintea operației, a mers la medicul care trebuia să o opereze, având planificare făcută. Spitalul e spital-covid, iar în privat femeia nu-și permite să plătească intervenția chirurgicală”, spune Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor cu Boli Cronice din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicii îşi doresc, la rândul lor, ca spitalele să se redeschidă pentru toţi pacienţii.

“Se pot face culoare separate pentru covid și pentru pacienții non-covid. M-au sunat medici din spitale, care au spus să facem presiuni, să se redeschidă spitalele, deoarece ei pierd pacienții și pierd și din manualitatea actului medical”, a adăugat Cezar Irimia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociaţiile pacienţilor atrag atenţia că, în ultimele luni, s-au creat situaţii incredibile, în care părinţii nu puteau să-şi vadă copiii nou născuţi până nu-şi făceau testul Covid, sau rude cărora nu le era permis să stea în spital pentru bolnavi care nu se puteau deplasa singuri.