“Veniți și donați! Poate suntem singura șansă a celor bolnavi” – este mesajul unui donator de plasmă către cei care s-au vindecat de COVID-19.

Andrei a venit la Centrul de Transfuzie Sanguină din București. Plasma recoltată de la el va ajunge la pacienţii critici internaţi în secţiile de Terpie Intensivă:

“M-am simțit foarte bine. Procesul e complet nedureros și îl recomand tuturor pacienților care s-au vindecat de Covid, pentru că pot să salveze trei vieți. Să încercăm să facem și noi ceva pentru cei care sunt bolnavi, poate reprezentăm singura lor șansă. E felul meu de a da ceva înapoi. Practic, el iți ia sângele, îl centrifughează, separă plasma și apoi îți întoarce în organism restul de materie roșie”, spune Andrei, pentru Mediafax.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe medici i-a ghidat un reprezentant din partea firmei care a donat echipamentul.

„Trece printr-un filtru şi ajunge direct acolo , este foarte bine, da! Acum sunt 100 de ml pe minut, acum avem 90, am dat. Partea roşie, pe care nu o scoatem, trebuie să se ducă undeva, şi se duce înapoi la dvs, ca să nu vă anemiaţi”, a precizat reprezentantul.

După aproximativ 40 de minute procedeul s-a încheiat.

Donatorul vindecat de Covid-19 este un tânăr din Capitală.

„Aparatul nu ne-a făcut probleme. Se face testarea, şi după aceea se îngheaţă, se congelează, se stochează, şi în momentul în care avem testul de anticorpi se dă la spitale”, a declarat dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Marți au ajuns la Centrul de Transfuzie primii trei donatori de plasmă, însă au donat prin procedeul clasic de donare de sânge.

Plasma colectată de la persoanele vindecate se va administra doar pacienţilor critici infectaţi cu Covid-19 cu vârsta de cel puţin 18 ani care se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat de Ministerul Sănătăţii în acest sens.

Pacienţii eligibili trebuie să aibă o progresie rapidă a unei pneumonii severe şi este ventilat mecanic de mai puţin de 10 zile sau este în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice.