O treime dintre copiii aflaţi în sistemul de protecţie specială a statului, adică aproximativ 10.000, au primit anul trecut, tratamente cu neuroleptice după ce au fost încadraţi într-un grad de handicap intelectual, atrage atenţia Centrul de resurse Juridice.

Într-o scrisoare adresată Guvernului României, CRS atrage atenţia că medicii pedopsihiatrii au prescris medicaţie psihotropă în cote alarmante copiilor din sistemul de protecţie specială şi de cele mai multe ori la cererea îngrijitorilor acestora şi nu a reprezentantului lor legal.

Astfel, datele puse la dispoziţie de ANPDCA la cererea CRJ, ne indică un număr de aproximativ 6000 de beneficiari ai sistemului de protecţie specială cărora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9000 diagnosticaţi în anul 2018. De asemenea, aproape un sfert dintre ei au fost internaţi într-un spital de psihiatrie din România în acelaşi an.

Potrivit Georgianei Pascu, manager de program în cadrul organizaţiei neguvernamentale, de multe ori, medicaţia este utilizată pentru a controla stările şi comportamentul copiilor abandonaţi şi mai puţin pentru a trata sănătatea lor mintală.

Mai mult, aproape un sfert dintre cei 30.000 de copii aflaţi în grija statului au fost internaţi în 2018 într-un spital de psihiatrie din România. Şi mai grav, adeseori, cifrele oficiale se bat cap în cap.

“De exemplu, la Galaţi, Spitalul de Psihiatrie ne raportează că în 2018 a internat şi tratat la Psihiatrie 165 de copii din sistemul de protectie specială, în timp ce Direcţia de Protecţie a Copilului Galaţi raportează numai 55 de copii. Însă, în toate celelalte judeţe, numărul de copii raportaţi ca fiind internaţi la Psihiatrie este mult mai mic decât cel raportat de Direcţiile de Asistenţă şi Protecţia Copilului. Prin urmare, ne întrebăm de ce ar ascunde psihiatrii că internează copii din sistemul de protecţie a copilului?”


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/03/22mar-09-Georgiana-Pascu-nu-se-face-psihoretapie-.mp3

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Post Views: 282