Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat întrebările pe care i le-a trimis Guvernului în dosarul privind plângerea fostului procuror șef al DNA.

Astfel, CEDO vrea să știe, pentru a judeca plângerea Laurei Codruța Kovesi în procedură de urgență, dacă Laura Codruța Kovesi a putut să conteste în instanță demiterea sa.

Curtea de la Strasbourg a transmis celor două părți implicate, reclamantei, fostul procuror șef al DNA și Guvernului 4 întrebări din răspunsurile cărora judecătorii europeni vor să afle printre altele, dacă Laura Codruța Kovesi a avut dreptul la contestarea demiterii în cadrul unui process echitabil, public şi în termen rezonabil.

CEDO dă ca exemplu procesul intentat de fostul șef al Curții Supreme de la Budapesta împotriva Guvernului Ungariei. Andras Baka a câștigat la CEDO procesul intentat în urma reformei judiciare inițiate de premierul Victor Orban.

În al doilea rând, magistrații Curții Europene a Drepturilor Omului vor să afle dacă Laura Codruța Kovesi citez, “a avut acces la o instanță de judecată pentru determinarea obligațiilor și drepturilor ei civile în legătură cu demiterea ei din poziția de procuror-șef al DNA”.

În al treilea rând, fostul șef al DNA reclamă că demiterea sa a fost rezultatul punctelor sale de vedere pe care le exprimase public în capacitatea ei profesională.
Magistrații europeni întreabă acum Guvernul dacă acestea sunt în interferență cu libertatea de exprimare a lui Kovesi.

Vă reamintim, Laura Codruța Kovesi a reclamat la CEDO că a fost demisă după ce ministrul Justiției i-a reproșat anumite păreri exprimate public în legătură cu reforma Justiției promovată de Parlamentul de la București.

Iar Curtea Constituțională l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să aprobe demiterea sa, la cererea lui Tudorel Toader.