Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninţă cu temperaturi foarte scăzute America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie.

Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai Pământului. Concret, prin acest fenomen aerul polar ajunge mult mai ușor și spre centrul Europei.

Gerul provocat de vortexurile polare afectează zone mai întinse, durează de obicei mai mult decât o furtună, însă scăderea bruscă de temperatură poate declanşa numeroase furtuni, mai ales atunci când afectează o zonă relativ caldă.

Până în anii ’70 conceptul de vortex polar era substituit cu genericul front polar.

Primele semne, resimțite în România

De noaptea trecută au început să scad brusc temperaturile în toată țara.

Va fi ger, cel puțin până miercuri, iar temperaturile ajung chiar sub -20 de grade Celsius, după cum explică meteorologul Oana Catrina:

„Nopțile și diminețile vor deveni geroase, la început în nord-vest, în nord-est și în centru, apoi și în celelalte regiuni. Vom vorbi astfel de temperaturi minime ce vor coborî frecvent sub minus 10 grade, acestea urmând a se încadra, în general, între minus 18 și minus 8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile intramontane, îndeosebi în estul Transilvaniei, unde vor coborî sub minus 20 de grade. Maximele vor fi preponderent negative și se vor încadra la scara întregii țări între minus 10 și 0 grade.”