DISTRIBUIȚI

Curtea Constituţională a decis marţi că excluderea ONG-urilor din administrarea ariilor protejate este neconstituțională. Ele au fost excluse în luna februarie, prin modificarea în Parlament a unor legi privind protecţia mediului.

Practic, Organizaţiile de mediu vor avea în continuare un rol în administrarea ariilor protejate din România, după ce Curtea Constituţională a acceptat o sesizare a Uniunii Salvaţi România, cu sprijinul PNL.

USR a susţinut că excluderea ONG-urilor din administrarea ariilor protejate va avea un efect devastator în ce priveşte ariile protejate.

Acestea ar fi urmat să fie administrate de o Agenție Națională, aflată în organizare.

Iniţial, modificările legislaţiei de mediu au fost făcute prin OUG. Acesta a fost şi unul dintre motivele contestării – nejustificarea urgenţei.

În plus, Legea nu aduce un argument pentru eliminarea organizațiilor neguvernamentale.

Nu în ultimul rând – au spus contestatarii – prin adoptarea modificărilor legislative nu era respectat dreptul fundamental la un mediu curat și sănătos .

În România, peste jumătate dintre ariile naturale protejate nu au administrare deloc.

Iar Agenţia Naţională de Administrare a Ariilor Protejate dorea preluarea în bloc a ariilor deși este o agenție nou înființată, fără specialiști.