Judecătorii Curții Constituționale au admis luni sesizările de neconstituționalitate depuse de partidele de opoziție PNL-USR și de către președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Potrivit unor surse judiciare citate de agenția de știri Mediafax, motivul invocat este că Parlamentul nu și-a exercitat obligația de a efectua toate corelările textelor din Codurile Penale cu deciziile anterioare ale Curții.

Pe 25 aprilie, PNL şi USR au depus la Curtea Constituţională sesizări în legătură cu proiectele adoptate de Parlament.

Camera Deputaţilor a avizat pe 24 aprilie, ca for decizional, proiectele prespective.

Procedura parlamentară a fost reluată după ce lui Tudorel Toader, fost ministru al justiției, i s-a reproşat că nu iniţiază o Ordonanță de Urgență pentru aceste modificări.

Ulterior, Toader a demisionat și a fost înlocuit de Ana Birchall.

Președintele spune că Legislativul ar fi încălcat atît legea fundamentală, cît și principiul bicameralismului: au fost eliminate unele articole din Codul de Procedură Penală fără să fie introduse normele la care CCR făcuse referire într-o decizie anterioară.

Curtea invalidase o bună parte dintre prevederile adoptate în mare viteză de comisia parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al justiției.

Klaus Iohannis adaugă că Parlamentul a operat unele schimbări deși ele nu făcuseră obiectul controlului de constituționalitate.

Parlamentul, consideră Președinția, și-a depășit limitele fixate de Curtea Constituțională și în modificarea Codului Penal.

Controverse

Forumul Judecătorilor și Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au spus în aprilie că schimbările „nu au nici o legătură cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională” și că ele ar reprezenta „o schimbare drastică și nejustificată a modului în care legiuitorul înțelege să creioneze politica penală a statului„.

Magistrații au adăugat că noile Coduri ar avea drept scopt să evite tragerea la răspundere a persoanelor care au comis infracțiuni, „cu o lipsă totală de interes în ceea ce privește interesul general și situația victimelor„.

Cele două asociații profesionale au contestat diminuarea sporurilor de pedeapsă și a regulilor de aplicare a lor în cazul concursului de infracțiuni, abrogarea unor fapte penale precum neglijența în serviciu, forma agravantă a abuzului în serviciu sau unele forme ale infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.

De asemenea, noile Coduri diminuează termenele de prescripție pentru majoritatea infracțiunilor.

Comisia Europeană a anunțat, la rîndul său, că analizează schimbările și că – dacă va considera că este cazul – se va folosi de toate mijloacele de care dispune.