Judecătorii Curții Constituționale vor dezbate pe 28 mai sesizarea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificările aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Sesizarea președintelui a fost depusă vineri la CCR.

Alte contestații au fost asumate de PNL și USR – ele ar urma să intre în dezbaterea Curții cu o săptămînă mai devreme, pe 22 mai.

Președintele spune că Legislativul ar fi încălcat atît legea fundamentală, cît și principiul bicameralismului: au fost eliminate unele articole din Codul de Procedură Penală fără să fie introduse normele la care CCR făcuse referire într-o decizie anterioară.

Curtea invalidase o bună parte dintre prevederile adoptate în mare viteză de comisia parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al justiției.

Klaus Iohannis adaugă că Parlamentul a operat unele schimbări deși ele nu făcuseră obiectul controlului de constituționalitate.

Parlamentul, consideră Președinția, și-a depășit limitele fixate de Curtea Constituțională și în modificarea Codului Penal.

Controverse

Camera Deputaților a adoptat modificările Codurilor Penale la sfîrșitul lui aprilie, în condițiile în care majoritatea PSD-ALDE insistase ca ele să fie asumate de fostul ministru al justiției Tudorel Toader, prin ordonanță de urgență.

Forumul Judecătorilor și Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au spus atunci că schimbările “nu au nici o legătură cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională” și că ele ar reprezenta “o schimbare drastică și nejustificată a modului în care legiuitorul înțelege să creioneze politica penală a statului“.

Magistrații au adăugat că noile Coduri ar avea drept scopt să evite tragerea la răspundere a persoanelor care au comis infracțiuni, “cu o lipsă totală de interes în ceea ce privește interesul general și situația victimelor“.

Cele două asociații profesionale au contestat diminuarea sporurilor de pedeapsă și a regulilor de aplicare a lor în cazul concursului de infracțiuni, abrogarea unor fapte penale precum neglijența în serviciu, forma agravantă a abuzului în serviciu sau unele forme ale infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.

De asemenea, noile Coduri diminuează termenele de prescripție pentru majoritatea infracțiunilor.

Comisia Europeană a anunțat, la rîndul său, că analizează schimbările și că – dacă va considera că este cazul – se va folosi de toate mijloacele de care dispune.