Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, pentru 20 mai, decizia asupra sesizării privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie, notează Agerpres.

Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, într-o perioadă în care șeful său din instituție și de la PSD, Liviu Dragnea, își luase câteva zile de concediu. Plângerea deputatului de la putere preia mai multe dintre argumentele avocaților lui Liviu Dragnea.

Încă de joia trecută Curtea Constituțională ar fi trebuit să ia o hotărâre – ea s-a amânat din cauza unor probleme de sănătate ale judecătorului raportor Petre Lăzăroiu. Părţile implicate își susținuseră punctele de vedere cu o zi înainte.

Florin Iordache susține că, la instanța supremă, completurile pentru cazurile de corupție s-ar fi format prin ignorarea legii – potrivit acesteia, ar fi obligatorie constituirea unor completuri specializate.

O analiză a Consiliului Magistraturii, trimisă săptămâna aceasta la CCR, îl contrazice, însă. Președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea, susține că admiterea plîngerii ar însemna că întreaga activitate a instanței supreme se blochează. De asemenea, rețeaua Președinților Curților Supreme din Uniunea Europeană anunță că doar Austria are completuri specializate în cazuri de corupție.

Cristina Tarcea contestă, de asemenea, chiar și dreptul lui Florin Iordache de a sesiza Curtea Constituțională: atribuția aparține președintelui Camerei și nu poate fi delegată.

Să mai spunem că plângerea a fost depusă după ce avocații lui Liviu Dragnea au invocat exact aceeași excepție în fața completului care judecă recursul în dosarul angajărilor false de la Protecția Copilului Teleorman – liderul PSD a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare, cu executare.

Decizia a fost amânată pentru data de 20 mai, adică exact data la care Liviu Dragnea și-ar putea afla la Înalta Curte sentința definitivă în dosarul angajărilor fictive.