15 apeluri au fost date de sâmbătă dimineață și până luni dimineață de locuitorii blocului din Timișoara în care au murit doi copii și mama unuia dintre ei.

Autoritățile au reușit să facă o conexiune între apeluri abia luni. Inspectoratul pentru Situații de Urgență trebuia să-și dea seama încă de la primele apeluri că ceva este în neregulă în acel bloc, a spus la Europa FM jurnalistul Cătălin Tolontan.

“Ambulanța nu poate conecta punctele, pentru că ambulanța nu se ocupă decît de îngrijirea medicală, și am mers să vedem, cine se ocupă de scurgerile chimice, pentru că asta este vorba aici. Cine, în România, are responsabilitatea scurgerilor chimice, dacă se întîmplă ceva la o fabrică, dar nu numai, într-un bloc, cum e situația de acum. Dacă, Doamne ferește, era o situație radioactivă, cine se ocupă de lucrurile astea? Răspunsul este unul singur – Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Urgența este sesizată de instituția care poartă în nume termenul respectiv, ISU în cazul acesta. ISU Timiș, că să fim mai concreți”, a spus Cătălin Tolontan.

Contactați de Europa FM, reprezentanții ISU Timiș susțin că nu au avut cum să facă o conexiune, pentru că echipajele SMURD nu au fost chemate la primele apeluri. O sesizare câtre ISU a fost făcută abia ieri aproape de ora 13.00.

“Interventiile, pe partea medicală, sînt coordonate de către medicul din dispecerat și sînt distribuite echipajelor de prim ajutor. Nu am avut niciun echipaj SMURD dislocat la fața locului, pe adresa respectivă, nu a intervenit niciun echipaj din cadrul ISU Timiș, de aceea nu am avut nicio fișă de caz și nu avem nici acum nicio fișă de caz. Nu am avut cum să facem legătura între cazuri, mai ales că nici măcar medicii nu au putut să facă inițial legătura între cazuri, fiind vorba de simptomatologie diferită, ore diferite și mai multe apeluri venite de la aceeași familie”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, Elena Megherea.