Două dintre marile confederații sindicale, Cartel Alfa și BNS reclamă că măsurile de restricție propuse de executiv pentru perioada stării de alertă  încalcă numeroase  drepturi ale angajaților din România.

Detașări fără aprobări și angajări fără calificările necesare, sunt câteva din problemele identificate de liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu:

“Practic, ordonatorii de credite puteau să schimbe persoane fără nicio justificare, să le detașeze fără aprobarea lor și mai mult, puteau să angajeze pe funcții publice persoane care nu aveau nicio calificare numai prin aprecierea personală. Deși starea de alertă era limitată la maximum o perioadă de 1-3 luni, persoanele angajate aveau contract de minimum 6 luni de zile, ceea ce însemna o modificare de structură sau o politizare.”


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul Cartel Alfa cere aleșilor din camera deputaților  ajunge azi proiectul de lege care instituie starea de alertă să modifice mai multe prevederi.

”Evident, încă rămân elemente, ca de exemplu contractele colective de muncă, care nu se pot aplica. Este problema conflictelor de muncă. Adică dreptul lucrătorului de a-și apăra apăra drepturile, nu înseamnă că intri automat în grevă. Sunt diferite forme care trebuie de fapt înțelese, că atacă posibilitatea lucrătorilor de a-și apăra minimum de drepturi pe care le au azi în România. Altfel, în momentul respectiv, înseamnă practic, măsuri noi de sclavagism în România.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și Blocul Național Sindicat acuză într-o scrisoare publică Guvernul că doreşte să transforme în fapt starea de alertă într-o “veritabilă stare de urgenţă“.

Proiectul guvernului modificat masiv de senatori, fapt criticat de liberali și reprezentanții Executivului este de așteptat să treacă în aceeași formă și de votul deputaților.