Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi-a anunţat luni, în plen, demisia din această funcţie. A fost șef al Senatului timp de 5 ani.

”Este trist pentru mine să remarc că din păcate opoziția nu a înțeles această luptă pentru redarea dreptului la justiție al cetățeanului, pentru eliminarea serviciilor din justiție. Ei au înțeles că e un asalt asupra justiției. Sper că acum au înțeles. Celor care vor veni după mine la conducerea Senatului vă spun că nu am răspuns cu privire la rolul Senatului în viitor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri între prerogativele Camerei Deputaților și Senatului. Eu cred că trebuie să desemnăm care va fi rolul Senatului, în viitor, în arhitectura constituțională și cred că rolul Senatului în viitor este că putem să ne adaptăm schimbărilor”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, în plenul Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit și despre rolul Senatului pe viitor, precizând că nu s-a cramponat de șefia forului legislativ.

„Cred că rolul de dezbatere al marilor proiecte care țin fie de siguranța națională, fie de politica externă trebuie să fie aici în camera Senatului. După cum vedeți nu m-am cramponat de această funcție și am crezut că tărie că funcțiile trebuie să fie făcute pentru oameni și oamenii pentru funcții. Am înțeles să mă despart de această funcție, după ce această alianță s-a încheiat. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor. Vreau să continui să mă implic politic. Totul pleacă de la această necesitate de a respecta Constituția și drepturile și libertățile care sunt garantate cetățenilor”, a explicat Tăriceanu.

Cine îi va lua locul?

Teodor Meleșcanu este propunerea PSD pentru funcția de președinte al Senatului. Șefa PSD – Viorica Dăncilă a explicat că șefia Senatului a aparținut ALDE, iar social-democrații au vrut să fie corecți cu formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. PNL a propus-o pe Alina Gorghiu pentru această poziție, nominalizarea fiind susținută și de alte partide din opoziție.