Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin intră în linie dreaptă în Parlament.

După ce guvernul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege, premierul va trebui să vină în fața Senatului și Camerei Deputaților pentru a-și angaja răspunderea asupra actului normativ.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va trimite astăzi Parlamentului scrisoarea oficială prin care solicită angajarea răspunderii pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Problema este însă că parlamentarii sunt în vacanță până la începutul lunii februarie, iar guvernul nu îi poate convoca în sesiune extraordinară.

Tocmai de aceea va interveni președintele Klaus Iohannis, căruia Constituția îi permite să îi cheme pe senatori și pe deputați din vacanță atunci când situația o impune.

Prin urmare, scrisoarea premierului Ludovic Orban prin care va anunța Parlamentul că intenționează să își angajeze răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi va fi succedată de convocarea, de către președintele Klaus Iohannis, a unei sesiuni extraordinare.

Cel mai probabil, ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului va avea loc săptămâna aceasta, pentru că atât Guvernul, cât și președintele își doresc adoptarea cât mai rapidă a alegerii în două tururi.

PSD și UDMR, singurele partide care au anunțat public că nu sunt de acord cu alegerea primarilor în două tururi pentru că ar suferi pierderi însemnate, vor depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului.
Dacă moțiunea va fi votată, guvernul va fi demis, iar legea alegerii primarilor va fi respinsă. În caz contrar, guvernul rămâne în funcție, iar actul normativ se consideră adoptat.