După Floreasca și Universitar, alte două mari unități sanitare bucureștene, Spitalul Bagdasar Arseni, cel mai mare spital de neurochirurgie din România, și Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” au rămas, cel puțin temporar, fără zeci de cadre medicale, intrate în autoizolare din cauza noului coronavirus.

În fiecare dintre cele două unități, câte un pacient depistat pozitiv a trimis acasă ture întregi de personal sanitar.

Personalul medical nu a fost testat.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Bagdasar Arseni, la începutul săptămânii, a ajuns o pacientă, cu lipotimie și diaree. Potrivit unor surse medicale din cadrul spitalului, femeia nu a spus în triaj că tușește, așa că a trecut de el.

La insistențele repetate ale medicilor de aici, Institutul Matei Malș a primit-o pe femeie care a și fost depistată pozitiv, însă acum cel puțin o întreagă tură a UPU Bagdasar Arseni se află în autoizolare, zeci de medici și cadre medicale. Ancheta epidemiologică este în curs.

Nimeni nu a avut echipamentul complet de protecție, ci doar mănuși și măști chirurgicale simple care acum se dau câte 2 pe o tură de 12 ore.

Managerul Spitalului Bagdasar Arseni, Andi Nodiț, a refuzat să ne acorde un interviu pe motiv că nu are voie, dar ne-a răspuns în scris, că în acest moment nu este obligatorie folosirea combinezoanelor de protecție COVID-19 de către personal. Oricum, spitalul are doar 10 combinezoane.

 

Și la Spilatul de Psihiatrie Alexandru Obregia din București, a ajuns un pacient cu noul tim de virus care acum este izolat. 55 de cadre medicale sunt izolate acum, spune la Europa FM, purtătorul de cuvânt al unității, medicul Eduard Muțescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La finalul săptămânii trecute și începutul acesteia, la spitalele Floreasca și Universitar s-a confirmat că în aceste unități au fost pacienți cu noul tip de virus. 2 dintre ei au murit.

La o lună de la diagnosticarea primului caz de coronavirus, România a raportat, miercuri seară, un total de 17 decese și peste 900 de cazuri de îmbolnăvire. În schimb, 86 de pacienţi s-au vindecat, cei mai mulţi la Timişoara.

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.
Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pe medici și asistente, aflați în prima linie a pandemiei.

Zi de zi, într-un Jurnal de carantină, vă ținem la curent cu evoluția situației în țară, dar și în restul lumii.