Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că statele membre ale Uniunii au hotărît – în mod unanim – cum să răspundă cererii Marii Britanii de amînare a Brexitului.

Donald Tusk s-a întîlnit apoi cu premierul Regatului, Theresa May.

Potrivit BBC, Consiliul European e de acord cu o amînare a datei Brexitului pînă pe 22 mai, atît timp cît acordul privind retragerea Marii Britanii e aprobat – săptămîna viitoare – de Camera Comunelor.

Deputații britanici au respins deja, în două rînduri, acordul negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană.

E incert, în momentul de față, dacă un al treilea vot poate să aibă loc atît de curînd.

Dacă documentul nu va fi ratificat de Parlamentul de la Londra, Consiliul European e de acord cu o amînare pînă la 12 aprilie, în așteptarea unor propuneri concrete din partea Regatului Unit.

Consiliul repetă că acordul de ieșire din Uniunea Europeană nu poate fi renegociat.

Orice angajament unilateral, declarație sau alt tip de act trebuie să respecte litera și spiritul acordului“, se afirmă în declarația comună.

Documentul avertizează, de asemenea, că Regatul Unit trebuie să continue să se pregătească “la toate nivelurile pentru consecințele retragerii, luînd în considerare toate variantele posibile“.

Vom părăsi Uniunea Europeană

Într-o conferință de presă comună, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au repetat că Uniunea Europeană a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a promova înțelegerea negociată cu Theresa May.

Decizia luată în dimineața de vineri “completează și închide oferta“, a mai spus Jean-Claude Juncker.

Theresa May a declarat apoi, într-o conferință separată, că decizia subliniază importanța pe care o va avea Camera Comunelor în acest proces.

“Deputații din ambele tabere au păreri  ferme, dar sper că sîntem cu toții de acord că e cazul să luăm o decizie”, a spus ea.

Nu cred că trebuie să revocăm articolul 50 (cel în baza căruia a fost activat procesul de ieșire din Uniune, n.red.)”, a mai declarat premierul Marii Britanii.

Vom părăsi Uniunea Europeană și e datoria Parlamentului să pună în practică rezultatul referendumului [din 2016]”.

90 de minute de vid

Theresa May le ceruse liderilor europeni o amînare de trei luni, pînă pe 30 iunie.

Într-o discuție de aproximativ o oră și jumătate, ea nu a putut să explice însă ce planuri are în cazul în care acordul de retragere nu avea să fie ratificat în această perioadă.

Unul dintre liderii europeni, citat de cotidianul The Guardian, a caracterizat discuția drept “90 de minute de vid“.

Asistentul unuia dintre reprezentanții statelor membre a adăugat: “Nu ne-a explicat nici măcar dacă va organiza sau nu un al treilea vot.

Întrebată de trei ori ce va face dacă îl va fi pierdut, nu a putut răspunde.

A fost groaznic, înfiorător. Evaziv chiar și după standardele pe care le-a stabilit deja”.

Membrii Consiliului European au tras concluzia că doamna May “nu are un plan, așa că au hotărît să schițeze ei unul“.

În absența premierului britanic – doamna May a fost rugată să părăsească încăperea – liderii de pe continent s-au pus de acord asupra termenilor amînării: Germania și Franța au fost puternic implicate în redactarea noii soluții.

Surse diplomatice afirmă că rostul acesteia este să facă foarte clar faptul că, dacă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va produce în lipsa unui acord, va fi din cauză că Marea Britanie a ales un așa-zis “hard Brexit”.

Viitorul Uniunii Europene după Brexit va fi tema principală a dezbaterilor organizate la summitul european din Sibiu, de pe 9 mai.