Ministrul Transporturilor a admis, luni, că magistrala 5 a metroului bucureștean nu va fi gata la data de 30 iunie.

Lucian Bode a invocat problemele la centrala de ventilaţie şi la staţia de pompare a apei din infiltraţii.

“Suntem în iunie 2020 şi constatăm următoarele: structurile şi finisajele pentru Magistrala M5 sunt finalizate, eventual putem vorbi de mici retuşuri. Din păcate, termenul asumat, neforţat, de către antreprenori, consultanţi şi beneficiar şi anume darea în folosinţă cu călători pentru data de 30 iunie 2020 nu poate fi respectat. Din acest motiv vreau să îmi cer scuze public în numele celor 17 miniştri şi opt directori generali care au condus Ministerului Transporturilor şi Metrorex din 2011 până în prezent. Scuzele le adresez, evident, locuitorilor din Drumul Taberei, în special, şi bineînţeles bucureştenilor în general”, a explicat ministrul.

“La sfârşitul lunii mai, am fost informat cu privire la probleme apărute la centrala de ventilaţie şi staţie de pompare a apei din infiltraţii, undeva în zona Pieţei Moghiroş. Aceste probleme vor întârzia finalizarea probelor tehnologice pentru instalaţii, subsisteme, sisteme gabaritice, circulaţia cu trenul cu şi fără tensiune, sistemul de automatizare a traficului şi informarea călătorilor, înmagazinarea tonajului în calea de rulare şamd”, a adăugat Lucian Bode.

La rândul său, premierul nu a avansat un termen când va fi putea fi dat metroul în folosinţă.

Potrivit lui Ludovic Orban, atunci când “va fi din punct de vedere tehnic posibil de pus în circulaţie, va fi pus în circulaţie. Acest termen va fi cel mai rapid termen posibil”.

“Intenţia este să investim masiv în metrou. Magistrala 5 trebuie să continue de la Eroilor până la Pantelimon. Studiul de fezabilitate există, el trebuie reanalizat şi în baza studiului de fezabilitate trebuie lansată procedura de realizare. De asemenea, legătura între 1 Mai cu Otopeni pe cele două tronsoane, tronsonul finanţat din fonduri europene şi tronsonul care este finanţat în parteneriat cu japonezii, trebuie să intre în linie dreaptă şi să îşi găseească proiectanţii şi constructorii”, a mai afirmat șeful executivului.