Banca Naţională a României este implicată împreună cu Guvernul, autorităţile publice şi sistemul bancar în vederea limitării efectelor negative ale pandemiei de nou coronavirus.

În primul rând, arată BNR, au fost luate toate măsurile necesare pentru a asigura, în continuare, buna funcţionare a sistemelor de plăţi şi de decontare în monedă naţională, în vederea desfăşurării, în condiţii normale, a tranzacţiilor comerciale şi financiare, indiferent de evoluţia situaţiei cauzate de pandemie.

„De asemenea, BNR monitorizează şi analizează permanent evoluţiile interne şi internaţionale, precum şi impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieţelor financiare şi economiei naţionale, fiind pregătită să asigure stabilitatea necesară în condiţiile date, precum şi lichiditatea sistemului bancar, pentru buna funcţionare a finanţelor publice şi a economiei reale. Finanţarea curentă a cheltuielilor publice (salarii, pensii, cheltuieli sociale, investiţii, etc.) este prioritară. În cazul unei cereri crescute din partea populaţiei, BNR va asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar pentru toate operaţiunile, inclusiv cele de lichidităţi pentru bancomate. Clienţii bancari au acces deplin la banii disponibili în conturile lor, indiferent că aleg să retragă sume de la ATM-uri, să opereze tranzacţii bancare sau, dacă este necesar, să se deplaseze la sucursalele şi agenţiile băncilor”, spune BNR într-un comunicat.

Pentru a evita, totuşi, contactul fizic direct şi deplasările care nu sunt urgente, Banca Centrală recomandă efectuarea operaţiunilor bancare, pe cât posibil, prin intermediul mijloacelor moderne de plată disponibile, precum cardurile sau plăţile online.

„În această perioadă, cele mai multe instituţii financiare au luat mai multe decizii pentru a proteja sănătatea clienţilor şi a angajaţilor, asigurând în acelaşi timp continuitatea operaţională a activităţii. Aceste măsuri sunt în concordanţă cu indicaţiile autorităţilor publice de a respecta distanţarea socială şi izolarea preventivă, ţinând cont de circumstanţele actuale excepţionale. BNR acţionează şi susţine în totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice şi companiilor afectate de criză, prin modalităţi adecvate, de la caz la caz, de uşurare a ratelor la creditele în curs şi de facilitare a accesului la noi linii de finanţare. BNR pregăteşte modificări adecvate ale regulamentelor bancare prudenţiale, în concordanţă cu recomandările europene şi internaţionale pentru această perioadă, urmărind, totodată, şi menţinerea în limite acceptabile a bonităţii instituţiilor financiare şi a clienţilor nebancari (companii şi populaţie)”, mai arată Banca Naţională.

În deschiderea ședinței de guvern de miercuri, premierul a anunțat măsurile pe care Executivul le-a pregătit pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Ludovic Orban a menționat că vor fi luate măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru, iar aceste măsuri vizează „nu neapărat companiile care sunt afectate, ci toate companiile”. Totodată, premierul a subliniat că statul trebuie să injecteze bani în economie și să crească investițiile.