Multe magazine au început deja reducerile de Black Friday 2019, în timp ce altele se pregătesc să comunice promoțiile după miezul nopții sau pe parcursul zilei de vineri.

Într-un comunicat transmis Europa FM de InfoCons – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, consumatorii care doresc să achiziționeze produse în perioada Black Friday sunt sfătuiți să:

– monitorizeze timp de 30 de zile prețurile produsului pe care doresc să îl achiziționeze, pentru ca reducerea să fie una reală;

– verifice la momentul achiziției dacă produsul se află pe stoc;

– verifice dacă prețul afișat este integral (conține sau nu TVA);

– fie atenți dacă prețul include și costurile de livrare ale produsului.

Anul acesta vine cu un plus pentru consumatori intrând în vigoare prevederile directivei europene PE- CONS 83/19 – Directiva 98/6/CE care introduce articole noi cu privire la reduceri. De exemplu, Articolul 6a prevede că ”(1) Orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț.
(2) Prețul anterior înseamnă prețul cel mai scăzut practicat de comerciant pentru o perioadă de timp de cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea reducerii de preț.”

Cum de Black Friday multe magazine pot pretinde că oferă reduceri și unele să fie foarte tentante, e bine să urmăriți cu atenție câteva detalii atunci când faceți cumpărăturile, pe lângă ofertele afișate.

Comerciantul este obligat să informeze corect și complet consumatorii. Pe website-ul acestuia trebuie publicate obligatoriu următoarele informații:

Datele de identificare (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscala etc);
Caracteristicile esențiale ale produsului;
Pretul cu toate taxele incluse;
Cheltuielile de livrare, daca este cazul;
Modalitatile de plata si de livrare;
Perioada de valabilitate a ofertei sau a pretului;
Durata minima a contractului, in cazul contractelor care prevad furnizarea curenta sau periodica a unui produs;
Existenta si modul de exercitare a dreptului de denuntare unilaterala a contractului.