Peste 60% dintre români sunt de acord ca în țara noastră să vină mai mulți muncitori din afara țărilor Uniunii Europene, arată cel mai recent barometru Europa FM.

Nu sunt însă de acord cu o asemenea măsură 36 la sută dintre români, indică un sondaj realizat de IMAS pentru Europa FM.

Dintre cei peste 60 la sută care nu se opun aducerii de mai mulți lucrători din afara UE, 57 la sută nu cred că este nevoie de stabilirea unui număr maxim de lucrători nou-veniți.

Peste 38 la sută cred, însă, că ar fi bine să existe o asemenea limită.

De asemenea, dintre cei 36 la sută care nu vor să vină mai mulți muncitori din afara UE, 57 la sută nu cred angajarea acestor lucrători ar trebui interzisă prin lege.

În schimb, aproape 43 la sută – adică aproximativ 15 la sută dintre toți românii – ar fi de acord cu o asemenea lege.

Pentru anul 2020, o hotărâre de guvern permite angajarea pe piața muncii din România a unui număr maxim de 30.000 de lucrători nou veniți din afara Uniunii Europene.

Sondajul IMAS la comanda Europa FM a fost realizat în perioada 11 – 28 februarie, pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroarea de eșantionare este de ± 3,1%. Pentru realizarea acestui Barometru Europa FM s-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Sistemul CATI reprezintă o metodă de colectare a datelor de sondaj pe baza unui chestionar standardizat aplicat prin telefon persoanelor selectate aleator prin procedura RDD (random digit dialing).