Pensiunile, hotelurile și alte imobile care pot fi folosite ca spații pentru carantină vor fi rechiziționate, dacă proprietarii nu le vor pune la dispoziția autorităților.

Se întâmplă în județul Bacău, unde la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost activată comisia de rechiziții.

Totuși, autoritățile speră să ajungă la o înțelegere cu proprietarii, astfel încât să nu se ajungă la astfel de situații.

Nevoia din ce în ce mai mare de spații de carantină, mai ales că se așteaptă ca din străinătate să vină în perioada următoare și mai mulți români, a determinat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău să treacă la o nouă etapă: activarea comisiei de rechiziții.

Primarii din tot județul au primit noi dispoziții să identifice posibilele locuri de cazare, iar în cazul în care se constată refuzul proprietarilor de a încheia contracte pentru ca imobilele să devină centre de carantină, CJSU poate dispune rechiziționarea acestora.

Autoritățile speră totuși ca proprietari de hoteluri și pensiuni să accepte să incheie contdacte cu Direcția de Sănătate Publică, pentru a nu se ajunge în această situație.

În extrasezon turistic și în condițiile în care, potrivit ordonanțelor militare, oamenii trebuie să stea în casă, pentru cei ce dețin astfel de imobile un contract de carantină poate însemna chiar salvarea afacerii.

Asta pentru că statul plătește 300 de lei pe zi pentru fiecare persoană, sumă care include cazarea și masa.

Autoritățile dau asigurări că nu există riscuri, pentru că spațiile care devin centre de carantină sunt igienizate și dezinfectate în permanență.

Decizia de  a se trece la rechiziții, în cazul unui răspuns nefavorabil din partea proprietarilor de pensiuni turistice și hoteluri este, potrivit augtorităților din Bacău, o măsură de protejare a populației de riscul infectării cu noul coronavirus.