Procurorul General, Augustin Lazăr, a dat de înțeles – într-un interviu la Europa FM – că numărul punerilor sub acuzare din Dosarul Revoluției s-ar putea extinde.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru săvîrşirea unor crime împotriva umanităţii.

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru, şi gen. (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare.

Potrivit Parchetului General, începînd cu seara zilei de 22 decembrie 1989 ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior.

Structura se afla în subordinea Consiliului Frontului Salvării Naționale, acceptată şi asumată de factorii decizionali ai acestui for.

862 de oameni au murit după 22 decembrie, cu mult mai mulți decît în cursul represiunii la ordinele lui Nicolae Ceaușescu, iar circa 2,000 au fost  răniţi.

Infracțiunile contra umanității sînt foarte grave.

Procurorul este responsabil să administreze și să facă o analiză foarte serioasă a probațiunii și să trimită în judecată atunci cînd este absolut convins că are toate probele pentru această măsură.

(…) Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca. Dacă va fi necesar să se extindă procesul penal cu alte persoane, se va extinde, dacă va fi necesar să achite anumite persoane, le va achita, dacă va fi necesar să le condamne, va condamna.

S-au reținut pentru 18 persoane contribuții.

Unele persoane sînt decedate, pentru altele s-au dispus soluții de clasare și, în total, e vorba de un mai mare număr de persoane care au avut contribuție la comiterea faptelor“, a spus Augustin Lazăr.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Post Views: 275