Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă a făcut un apel, duminică, în Duminica Floriilor catolice, la transformarea caselor în “mici biserici de familie” şi a chemat la “o convertire profundă (…) în comuniune cu toţi cei care luptă, suferă şi speră în aceste momente”.

“În acest an, nu purtăm ramuri în mâini, dar avem în mâini temerile noastre şi singurătatea noastră. Nu facem procesiuni (…), dar sfinţim cu răbdare şi iubire coridoarele şi camerele caselor noastre. Nu putem să ne adunăm ca şi comunitate, dar putem să transformăm casele noastre în mici biserici de familie, în biserici domestice, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi luând parte la celebrarea euharistică, cu posibilitatea împărtăşaniei spirituale”, a spus prelatul, la Sfânta Liturghie celebrată în Catedrala “Sfântul Iosif”, în Duminica Floriilor, potrivit site-ului angelus.com.ro.

Arhiepiscopul a chemat la “o convertire profundă (…) în comuniune cu toţi cei care luptă, suferă şi speră în aceste momente”.

“Anul acesta, Domnul ne cheamă la o convertire profundă, pentru a trăi această Săptămâna Mare îmbrăcaţi cu Cristos, cum ne îndeamnă Sfântul Apostol Paul, în comuniune cu toţi cei care luptă, suferă şi speră în aceste momente. (…) Începem astăzi săptămâna cea mai sfântă din anul liturgic, în timpul căreia, contemplând misterele vieţii, pătimirii, morţii şi învierii lui Cristos, putem să înţelegem tot mai mult cine este Isus, cine suntem noi, ce este Biserica ce se naşte din coasta străpunsă a lui Cristos şi prin Învierea sa”, a mai spus înaltul prelat.

Credincioşii catolici sărbătoresc duminică Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

Anul acesta, în condiţiile restricţiilor impuse de declararea stării de urgenţă, celebrările, oficiate în biserici de preoţi, au fost transmise online.

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, informa, zilele trecute, într-o Scrisoare circulară pentru Săptămâna Sfântă şi Paşte pe timp de epidemie, că în acest an ceremoniile din Săptămâna Mare şi ale Solemnităţii Învierii Domnului vor fi celebrate în biserici fără participarea credincioşilor. Conform dispoziţiilor date de autorităţi este permisă doar participarea absolut restrânsă a acelor persoane care au un rol activ în celebrări.

În acest context, ÎPS Aurel Percă anunţa că, în afară de reţelele de internet, TVR 2 va veni în sprijinul credincioşilor catolici şi va transmite din Catedrala “Sfântul Iosif” de la Bucureşti atât slujba din Duminica Floriilor, cât şi Liturghia In Coena Domini din Joia Sfântă şi ceremoniile pentru Patima Domnului din Vinerea Sfântă. De asemenea, vor fi transmise pe 11 aprilie, între orele 22.00 şi 23.30, ceremoniile Învierii Domnului de la Vatican.

Din Catedrala arhiepiscopală de la Bucureşti se va transmite online sâmbătă numai prin reţeaua de internet a Arhiepiscopiei Vigilia Învierii, între orele 23.00 şi 00.30. În Duminica Peştelui, între orele 10,30 şi 11,30, va fi transmisă liturghia din ziua Învierii. Toate aceste ceremonii, cu excepţia celei de la Vatican, vor fi transmise şi pe www.catedralaonline.ro şi pe canalul youtube Angelus ARCB.