Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă insistă că “dacă oamenii nu vor respecta regulile de distanţare mai departe, este posibil că avem o creştere semnificativă de cazuri”.

Raed Arafat se declară adeptul menţinerii unor măsuri restrictive, precum distanţarea fizică între oameni.

“Din punct de vedere nu numai medical, ci şi operaţional, pe linia situaţiilor de urgenţă (…) situaţia încă nu a trecut la normalitate. Oamenii care gândesc limpede știu că virusul încă există, focare încă apar în casele de bătrâni, în spitale, în industrie… Număr de cazuri noi există (..) Deci există în continuare situaţia care necesită ca anumite măsuri să rămână”, a declarat medicul, marţi seară, la Antena 3.

Dacă starea de alertă va dispărea, populaţia ar putea avea senzaţia că se poate reveni “la normalitate”, consideră șeful DSU.

“Ar fi un mesaj, care să creeze probleme mai degrabă din punctul de vedere al comportamentului şi al măsurilor care se pot impune”, a atras atenția Raed Arafat.

Potrivit lui, dacă se ridică starea de alertă, măsuri precum obligativitatea de purtare a măştii de protecţie nu mai pot fi impuse.

În plus, autorităţile pot reacţiona “mult mai greu”. Spre exemplu, detaşările de personal din sistemul medical ar deveni imposibile.

În schimb, se poate renunța la achizițiile publice directe, întrucât acestea “deranjează”.

“Absenţa stării de alertă şi a unui mecanism de coordonare poate să ducă într-adevăr la îngreunarea modului de acţiune şi la o înţelegere greşită a populaţiei asupra situaţiei actuale”, a spus el.

Dacă nu ar mai fi stare de alertă, evenimente cu public numeros – precum meciurile, filmele la cinema – vor putea fi organizate, ceea ce ar putea duce la creşterea numărului de îmbolnăviri în comunitate.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful statului a anunțat, marți, că mall-urile vor fi redeschise din 15 iunie, fără restaurante și locuri de joacă.

Totodată, vor putea fi redeschise piscinele exterioare, cu respectarea regulamentelor sanitare speciale.

Klaus Iohannis a subliniat că “având în vedere că nu avem scăderi semnificative a îmbolnăvirilor noi, că avem 150 de persoane la tratament intensiv, faptul că și ultimul weekend s-a simțit nu în sens bun ne face să fim precauți și credem că se impune prelungirea stării de alertă”.

Președintele a făcut apel la parlamentari să încuviințeze prelungirea stării de alertă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.