Șeful Departamentului pentru Situații a declarat, luni seară, că vrstnicii din Norvegia care au murit după ce au primit vaccinul împotriva Covid se aflau în stadii terminale ale bolilor de care sufereau.

”La acest moment, nu există o relaţie de cauzalitate. Trebuie văzut ce s-a întâmplat exact”, a spus Raed Arafat.

În opinia sa, aceste decese nu pot fi un argument împotriva vaccinării.

”S-a dat vaccinul la persoane care erau cu speranţa de viaţă scurtă. Probabil că individul nu putea să suporte acest vaccin din motivul bolii pe care o avea, care e boală terminală, atenţie. Poate că acest lucru impune ca medicul, în anumite situaţii, spune că nu trebuie să dăm vaccinul, dar asta nu poate fi folosit împotriva vaccinului, că vaccinul ucide persoanele în vârstă”, a explicat Raed Arafat la Digi 24.

”Realitatea este că, în Norvegia, unde poate speranţa de vârstă [viață – n. red] este foarte mare şi în centrele rezidenţiale în care sunt [persoane n. red] de peste 90 de ani, de peste 85 de ani şi care sunt în boli terminale, poate la ei vaccinul s-a întâmplat să decedeze, dar acuma ştiinţific trebuie să vină ei să spună dacă a fost problemă de cauzalitate şi acest lucru nu a fost stabilit”, a adăugat Raed Arafat.

„La acest moment, nu ştiu să fie recomandări suplimentare din partea Agenţiei Medicamentului European sau din partea fabricantului. Dacă vor descoperi că există o legătură, atunci vor veni cu precizări suplimentare. Dacă va ştii că este o problemă, producătorul vaccinului este obligat să vină cu precizări. La acest moment, încă, nu există o relaţie de cauzalitate”, a declarat Arafat.

Norvegia a raportat 29 de decese printre persoanele cu vârste de peste 75 de ani care primiseră prima doză de vaccin anti-Covid.