Taxa pe apa căzută din cer a fost solicitată de operatorul de apă și canal și facturată pentru toată suprafața orașului, chiar și în zonele în care nu există canalizare.

Primăria Târgu-Jiu a considerat că taxa este ilegală și a atacat-o în instanță. Judecătorii au decis, însă, definitiv că ea trebuie plătită de primărie și apoi recuperată de la cetățeni.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Utilități Publice pentru Serviciul de Alimentare cu Apă și de Canalizare Gorj a solicitat Primăriei Târgu-Jiu tarifarea și facturarea apei de ploaie pe întreaga arie a orașului, stabilind pentru anul 2018 suma de aproape 900.000 de lei.

Banii trebuie plătiti de primărie, urmând că apoi să fie incasați de la locuitori.

Această taxă de ploaie a fost stabilită în baza unui calcul care acoperă toată suprafața orașului, inclusiv în zonele unde nu există canalizare și, deci, apa pluvială nu poate fi colectată.

Această impunere a constituit o premieră, în contextul în care numeroase străzi din orașul Târgu-Jiu devin impracticabile în urma ploilor, iar zona centrală este complet blocată.

Considerând-o ilegală, primarul din Târgu-Jiu a atăcat hotărârea în instantă, însă judecătorii Curții de apel din craiova au respins acțiunea, decizia fiind definitivă și executorie.

În aceste condiții, primăria este obligată să achite taxa de ploaie, iar cei 900.000 de lei pentru 2018 să-i recupereze de la locuitori.

În plus, taxa va fi introdusă pe facturile cetățenilor, mărindu-le cu 7 procente.