Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi în valoare de 2,776 milioane de lei, în urma unor controale efectuate în stațiunile de pe litoral, în perioada 24 iunie – 30 august.

Inspectorii sanitari – veterinari au verificat 2.448 de unităţi localizate în cele şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche.

Controalele s-au desfăşurat în: 944 de restaurante, 47 de pizzerii, 295 de unităţi tip fast-food, 54 de braserii, 153 de unităţi tip bufet, 228 de baruri, şase cafe baruri, 12 snack baruri, opt unităţi tip bistro, două unităţi catering, 40 de cantine din tabere şcolare, opt pensiuni, 393 de magazine alimentare, 23 de cofetării/patiserii, 126 de laboratoare cofetărie patiserie, 33 de rulote, o rotiserie, 15 tonete, 16 depozite alimentare, 20 de supermarketuri, 12 unităţi comercializare produse congelate, cinci carmangerii, trei unităţi de procesare lapte şi patru autoutilitare.

”În urma controalelor, s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea produselor de origine animală cu termen de valabilitate expirat, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, nemenţinerea 48 de ore a probelor de preparate culinare, folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, efectuarea transporturilor de produse de origine animală cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar, absenţa documentelor care descriu procedurile elaborate cu privire la principiile HACCP”, potrivit ANSVSA.

Au fost confiscate şi retrase de la vânzare 481 de kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. ANSVSA precizează că nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea şi viaţa publică.