Sindicatul Naţional Sport şi Tineret reclamă ministerul de resort că cei mai mulți dintre angajații din sistem nu și-au primit salariile deși miercuri a fost ziua de încasare a plăților și cere intervenția Guvernului.

Sindicatul îl acuză pe ministrul Eduard Novak că nici măcar nu i-a anunțat pe angajații direcțiilor județene pentru sport și tineret că nu își vor primi salariile la timp.

Acesta este un nou conflict între sindicaliști și ministrul Sportului. Marți, sindicaliștii l-au acuzat pe ministrul de la UDMR că și-a alocat singur o rentă viageră în cuantum maxim.

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret acuză că majoritatea angajaților care muncesc în instituții din subordinea Ministerului Sportului au așteptat în zadar miercuri să le intre banii pe carduri.

„SNST a primit telefoane și mesaje de la membrii din toată țara, oamenii sunt revoltați pentru că s-au dus acasă în ziua de leafă fără niciun ban. Cei care muncesc în Sport și Tineret au cele mai mici venituri din sistemul bugetar, trăiesc din aceste salarii împreună cu familiile lor și așteaptă ziua de salariu cu calcule făcute pentru fiecare factură. Tocmai ei sunt privați de acest drept pentru care muncesc lună de lună”, s-a plâns public sindicatul.

L-am contactat pe ministrul Sportului. Am primit următorul răspuns din partea Ministerului:

„Situația intervenită cu privire la plata drepturilor salariale nu este una la nivel general, ci punctuală, la nivelul câtorva direcții județene subordonate.

Ministerul a virat banii către conturile de trezorerie ale subordonatelor pe data de 12 septembrie. Fondurile erau disponibile în conturile acestora în data de 13, pentru toate subordonatele, data legală pentru plata salariilor către angajați fiind 14 septembrie.

Subordonatele trebuiau să depună diligențele necesare pentru plata drepturilor salariale, lucru care s-a și întâmplat.

Achitarea drepturilor salariale s-a realizat diferit de la o direcție la alta în raport cu modul de funcționare al Trezoreriei în fiecare județ, de aici și situațiile izolate de întârziere cu o zi.”

Această nouă problemă apare după ce Sindicatul Naţional Sport şi Tineret  a acuzat că ministrul Eduard Novak a primit de la instituția pe care o conduce o rentă viageră lunară de peste 16.600 de lei.

„Eduard Novak a intrat imediat pe lista celor care primesc rente viagere, la același nivel cu Nadia, Patzaichin, Lipă și Szabo. După ce inițial a spus că se mai gândește dacă se retrage din activitatea de sportiv paralimpic, Novak și-a depus dosarul la Ministerul Sportului și a obținut rapid o rentă viageră maximă; ministrul Sportului(!) i-a aprobat imediat cererea și fondurile au fost alocate instantaneu”, susțin sindicaliștii.

În replică, ministrul Eduard Novak a explicat că a primit renta viageră legal, pentru că a obținut, ca sportiv paralimpic, o medalie de aur, trei medalii de argint, alte 5 medalii mondiale de aur și 2 medalii europene de aur.

“În ultima vreme, sunt în mod constant ținta unor atacuri lansate de Sindicatul Național Tineret și Sport și vreau să precizez clar că voi face toate demersurile pentru ca persoanele care se fac răspunzătoare de aceste afirmații calomnioase să răspundă pentru faptele lor.

 Acest ultim episod, cu privire la renta viageră, are și o notă de discriminare, având în vedere că sunt sportiv paralimpic, iar medaliile paralimpice sunt încă privite diferit și beneficiază de mai puțină atenție și apreciere.

 În legătură cu susținerile false diseminate în media, se impun mai multe precizări. Mai ales că nu a fost solicitat un punct de vedere din partea ministerului, intenția evidentă fiind aceea de a declanșa un scandal, nu de a clarifica eventuale nelămuriri pe acest subiect.

 La încheierea carierei mele sportive, după Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, am formulat către minister, în calitate de sportiv retras din activitate, o cerere de acordare a rentei viagere, în virtutea dreptului meu legal, conferit prin Legea nr. 69/2000, a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare.

 Condițiile de acordare a rentei viagere, pe care le îndeplinesc integral, sunt explicit prevăzute în lege, precum și în regulamentul de punere în aplicare a acesteia, la fel și modalitatea de calcul.

 De asemenea, performanțele sportive au fost confirmate, la cererea Ministerului Sportului, de federația de specialitate, în cazul meu, federația de ciclism, și de Comitetul Național Paralimpic Român.

 Aceste rezultate sunt: o medalie paralimpică de aur, trei medalii paralimpice de argint, 5 medalii mondiale de aur și 2 medalii europene de aur. Le menționez doar pe cele care au fost luate în calcul pentru stabilirea cuantumului rentei, nu pe toate cele obținute de-a lungul carierei.

 Celălalt indicator care stă la baza calculului este cel mai recent câştig salarial mediu brut pe economie publicat de Institutul Naţional de Statistică.

 Ca urmare a rezultatelor mele sportive, coeficientul rezultat a fost de 7,35. Acesta a fost plafonat, tot ca urmare a prevederilor legale, la 5.

 De aici a reieșit și suma acordată, care este aceeași cu cea de care beneficiază și alți sportivi, tocmai pentru că legea plafonează coeficientul la 5 indiferent de nivelul performanțelor. Este suma maximă care poate fi acordată ca rentă viageră unui sportiv.

 Dreptul la rentă viageră este acordat oricărui sportiv retras din activitate, indiferent de funcția pe care o ocupă și indiferent de tipul medaliilor. Cele paralimpice sunt obținute cu același efort și au aceeași valoare. Cu privire la numărul lor, cele obținute de mine îmi conferă în mod legal dreptul la renta viageră maximă. Vă rog să nu uitați că eu nu sunt doar ministru, sunt și sportiv de performanță, care are drepturi egale cu ale tuturor sportivilor!”

Citește și: Studiu: 84% dintre companii oferă angajațiilor beneficii extrasalariale. 4 din 10 firme acordă mai multe stimulente față de anul trecut

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu