Premierul Ludovic Orban a anunțat că se întâlnește marți cu reprezentanți ai partidelor parlamentare pe tema convocării alegerilor anticipate.

Potrivit programului șefului guvernului, întrevederile încep la ora 9.00 la Palatul Victoria.

Ludovic Orban a anunțat, în repetate rânduri, că va face toate demersurile necesare pentru a se ajunge la alegeri parlamentare anticipate.

Procedura a fost deja declanșată prin demiterea guvernului pe care îl conduce, iar cronometrul a fost pornit odată cu solicitarea transmisă ieri Parlamentului pentru un nou vot de învestitură.

Un vot pe care, de fapt nu și-l dorește, el anunțând de altfel că parlamentarii PNL vor vota împotriva reînvestirii în funcție a cabinetului.

La discuțiile de la Palatul Victoria pe tema anticipatelor, Ludovic Orban nu a invitat toate partidele parlamentare, ci doar pe cale care s-au arătat receptive la ideea alegerilor înainte de termen.

Astfel, primii care se vor duce la întâlnirea cu șeful guvernului vor fi maghiarii de la UDMR, la 9.00 dimineața. Kelemen Hunor, liderul formațiunii, a spus încă de săptămâna trecută că, în opinia sa, anticipatele nu pot fi organizate în aceeași zi cu localele și nici mai devreme de 5 iulie. Totuși, el nu a respins ideea alegerilor înainte de termen.

Cel de-al doilea partid cu care se va întâlni Ludovic Orban va fi USR. Întrevederea va avea loc marți după-amiază. Cei de la USR sunt principalii promotori ai anticipatelor, ei impunând acest subiect pe agenda publică încă de pe vremea când PNL și președintele Iohannis nu erau convinși că își doresc acest lucru.

Celelalte partide nu au fost invitate la discuții. PMP a anunțat că nu susține anticipatele, la fel și ALDE. Social-democrații ies din discuție, la fel ca și partidul lui Victor Ponta, Pro România.

Nici minoritățile naționale nu au fost invitate la discuțiile de la Palatul Victoria, după ce liderul grupului parlamentar, Varujan Pambuccian a spus și el că nu susține alegerile anticipate.