Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea lui Marcel Ciolacu și a lui Teodor Meleșcanu privind procedura de adoptare a bugetului de stat prin angajarea răspunderii de către Guvern.

Executivul a invocat o decizie a CCR care arată că angajarea răspunderii are în vedere adoptarea „în condiţii de maximă celeritate” a unor măsuri urgente dintr-un domeniu de maximă importanță.

Totodată, Guvernul a argumentat că parlamentarii au avut posibilitatea de a depune amendamente la proiectul de lege dar și să depună o moțiune de cenzură.

Guvernul a susținut că nu există un conflict juridic de natură constituţională generat de procedura angajării răspunderii Guvernului asupra legilor bugetare în temeiul art.114 din Constituție.

Curtea Constituțională a fost sesizată de președinții celor două Camere ale Legislativului cu privire la posibilul conflict juridic dintre Guvern și Parlament pe legea bugetului de asigurări sociale și legea bugetului de stat pe anul 2020. Până pe 10 ianuarie părțile implicate în conflict au trebuit să transmită punctele de vedere.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, pe 23 decembrie 2019, în plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul își asumă răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020 și pe Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Tot astăzi, CCR a stabilit că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstițională.

De asemenea, Curtea Constituțională a stabilit și că OUG care modifică prevederile Codului administrativ este constituțională.