Este o campanie electorală atipică, în care candidații și șusținătorii nu au voie să se adune în interior, mai mulți de 20.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, liberali, susțin că scrutinul nu trebuie amânat, în timp ce socal democrații au încercat amânarea alegerilor, fără succes însă.

La acest scrutin, mitingurile electorale vor fi limitate la participarea a cel mult 50 de persoane, iar la toate întâlnirile, toată lumea trebuie să stea la distanță de ceilalți, cu mască. În interior, se poate începe o acțiune, numai după triaj, iar întâlnirea poate dura cel mult 2 ore.

Pentru evitarea aglomerației, în străinătate, românii din dispora pot vota în 2 zile, pe 5 şi 6 decembrie.

În spațiul public, numeroși cetățeni au acuzat puterea că prin organizarea alegerilor în pandemie creeaza condiții pentru o creștere și mai mare a numărul de cazuri COVID-19.

Liderii liberali au explicat că a vota nu este mai periculos decât a merge la cumpărături, dacă respectăm regulile de igienă.

Iar președintele Klaus Iohannis a adus un alt argument:

„Democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză. În Statele Unite, alegerile au avut loc în condițiile în care au aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi și au avut o prezență record.”


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liberalii au întârziat impunerea unor măsuri mai stricte până joi, când România a înregistrat aproape 10.000 de cazuri noi de coronavirus în numai 24 de ore. Creșterea a fost uriașă față de luna octombrie.

În programul electoral, PSD mizează din nou pe măsuri sociale, cu accent pe majorarea pensiilor și salariilor, iar PNL, care nu a prezentat încă acest plan, promite revenirea economică, înclusiv prin continuarea investițiilor publice, accelerate în acest an.

  • Anca Grădinaru